Kdo by nemiloval palačinky? Jsou jednoduché na přípravu, pomoci vám mohou i děti a existuje nepřeberné množství jejich úprav, ať už naslano, či nasladko. Dnes si představíme palačinky z jablečného těsta.
Naši pravěcí předkové možná jedli palačinky
Analýzy škrobových zrn na 30 000 let starých mlecích nástrojích naznačují, že kuchaři z doby kamenné vyráběli mouku z chaluh a kapradí – kterou, jak vědci odhadují, pravděpodobně smíchali s vodou a upekli na rozpáleném, možná namazaném kameni, píše web National Geographic.
Ač výsledek moderní palačinku příliš nepřipomínal, myšlenka byla stejná: plochá placka z těsta, která se usmažila.
Také analýza ostatků Ötziho – tzv. „ledového muže“, který žil před 5 300 lety, potvrdila přítomnost mleté pšenice v jeho posledním jídle. Kousky dřevěného uhlí, které spolu s ní zkonzumoval, naznačují, že měla podobu placky připravované na otevřeném ohni.
Zpracování málo trvanlivých surovin
Ať už je stáří prvotní placky jakékoliv, jde zjevně o starobylou formu jídla, což dokládá její všudypřítomnost v kulturních tradicích po celém světě. Například staří Řekové a Římané jedli palačinky slazené medem.
Palačinky byly totiž dobrým způsobem, jak spotřebovat zásoby rychle se kazících potravin, jako jsou vejce, mléko a máslo.
Zloděj palačinek
Nejvíce jsou však palačinky spjaté s Francií, konkrétně s kuchařem Franciscem Palaccinim. Ten recept z francouzského dvora „ukradl“ a s drobnými úpravami přivezl do Uher.
Do těsta přidal více mouky, na poněkud tlustší palačinky namazal marmeládu a sroloval je do ruličky. A v této podobě se rozšířily i do českých domácností.
Jablečné palačinky
Pojďme si nyní ukázat recept na klasické palačinky, jejichž těsto vylepšíme o nastrouhaná jablka. Připravte si:
- 3 jablka
- 150 g pohankové mouky
- 90 g hladké mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 2 lžíce cukru krupice
- špetku jemné mořské soli
- 300 ml plnotučného mléka
- 5 vajec
- 60 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce tmavého karibského rumu
- na posypání – cukr moučka
- na smažení – máslo
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Pohankovou i hladkou mouku s práškem do pečiva vsypte do velké mísy. Přidejte cukr, sůl a metličkou zašlehejte mléko a žloutky. Přilijte máslo a rum tak, aby bylo těsto trochu hustší. Vyšlehaný sníh z bílků lehce vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte nastrouhaná jablka.
Na větší pánvi na středním plameni rozehřejte 1 lžičku másla. Vlijte zhruba 2 lžíce připraveného těsta a rozetřete na tenkou palačinku. Každou stranu smažte asi 2 minuty do zlatohněda.
Zdroj: iReceptář, iPrima, Recepty, National Geographic
Autor: Dominika Jandorová