Hraje, píše, maluje a na svém pracovním tempu nic nezměnila ani po odchodu do důchodu. Iva Hüttnerová miluje život a užívá si každý moment. Moudrost čerpá také ze zkušeností našich babiček a dědečků, které shrnuje ve své knize Domácí štěstí.
Sbírá rady našich předků
Domácí štěstí se jmenoval také pořad České televize, který Iva Hüttnerová několik let moderovala. Ostatně k televizi, potažmo k divadlu měla vždycky blízko. Na DAMU vystudovala pod vedením Oty Sklenčky herectví a působila například v Divadle Na Fidlovačce nebo v Divadle Josefa Dvořáka. Na televizní obrazovce jsme ji naposledy mohli vidět v seriálu Slunečná.
Od počátku 90. let se však Iva Hüttnerová věnuje především malířství a ilustruje také své knihy. Mezi velmi úspěšné tituly patří Domácí štěstí aneb jak si správně v životě vésti a volné pokračování Za domácím štěstím, ve kterých všestranná umělkyně sesbírala rady a ponaučení našich babiček a prababiček.
Mast na bolesti zad a kloubů
Z lidové moudrosti čerpala také v pořadu Českého rozhlasu Domácí štěstí Ivy Hüttnerové, kde představila třeba mast na bolesti zad a kloubů. Na její výrobu budete potřebovat 50 gramů sušeného rozmarýnu a 40 gramů sušeného tymiánu, které nasypete do skleněné nádoby a zalijete rozpuštěným sádlem.
Zcela ponořené bylinky zahřívejte půl hodiny ve vodní lázni při teplotě 60 °C, poté nechte mast pozvolna vychladnout a dejte na 2 týdny uležet do lednice. Po uplynutí doby zahřejte mast ve vodní lázni, sceďte a můžete používat.
Při jídle trpí výčitkami
K jedné činnosti si však Iva Hüttnerová vztah nikdy nevytvořila. A to k vaření. Sice se mu nevyhne, protože vaří pro svoji početnou rodinu (dvě děti a šest vnuků), ale víceméně se do něj musí nutit.
„Je takové povědomí, že když je člověk trochu při těle, výborně vaří. Já jsem světlá výjimka. Mně nikdy vaření nešlo dobře, ale říkám si, je to asi způsobené tím, že jsem měla už od mládí sklon k obezitě a celý život jím s pocitem, že bych neměla. Nikdy si jídlo neužiju tak jako ostatní,“ prozradila v rozhovoru pro Deník.
Pár oblíbených jídel by však Iva Hüttnerová přece jen našla a patří mezi ně i žlutá polévka. Její příprava je velmi jednoduchá. Ve vodě, do které přidá lžíci curry, uvaří doměkka celé kuře. Uvařené kuře vyndá, obere a nasekané maso dá zpět do vývaru. Následně přidá kelímek šlehačky, hrst oloupaných mandlí a nakonec polévku ozdobí petrželkou.
Zdroj: Novinky, Deník, Český rozhlas, Jak v kuchyni?
Autor: Dominika Jandorová