Italský salát z cizrny: Zdravý a lehký oběd, po kterém nepřiberete

Zdroj: Pixabay

Italskou kuchyni miluji už dlouhé roky. Ráda zajdu na pizzu, rizoto či těstoviny, i sama si doma ale často připravuji pokrmy z těchto končin. Jedním z nich je i salát z cizrny. Vyzkoušet si ho doma můžete i vy.

Zdravotní účinky cizrny jsou opravdu pozoruhodné. Tato luštěnina je nejen chutná, podporuje také zdravé trávení, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, přispívá k pocitu sytosti a může pomoci při kontrole hmotnosti.

Co budete potřebovat

Na přípravu cizrnového salátu budete potřebovat 400 gramů vařené cizrny, 250 gramů cherry rajčat, 250 gramů mozzarelly, červenou cibuli, hrst čerstvé bazalky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, lžíci balzamikového octa, sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti.

Salát je zdravý i díky použití rajčat, která obsahují lykopen. Ten může snižovat riziko některých typů rakoviny a srdečních onemocnění, píše Healthline. Ideální potom je využívání právě mozzarelly, která se řadí k nejzdravějším sýrům s minimem kalorií, dodává Relish.

Jak na přípravu salátu

Cherry rajčata omyjte a rozpulte. Mozzarellu nakrájejte na menší kousky, já někdy používám také tu ve formě malých kuliček. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

V míse smíchejte cizrnu, rajčata, mozzarellu a cibuli. Bazalku omyjte, osušte, natrhejte na menší kousky a přidejte ke směsi. V malé misce vedle pak smíchejte olivový olej a balzamikový ocet. Vše osolte a opepřete dle chuti.

Zálivku nalijte na salát a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience obalily. Nechte salát asi 10 až 15 minut odpočinout v lednici, aby se chutě propojily. Před podáváním ještě jednou lehce promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Zdroj: Autorský recept, Mayo Clinic, Healthline, Relish

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz