Rajčatová omáčka pochází sice z Itálie, nějakou dobu už se ale zabydluje i v českých domácnostech. Hodí se k těstovinám, ale například i k masovým koulím. Uvařit ji ale nebývá tak jednoduché. Rajčata totiž bývají různě kyselá, což může zkazit celé finální dílo. Proto vám přinášíme několik rad, jak kyselost omáčky zmírnit.
Různé variace rajčatových omáček se objevovaly v Itálii již od 18. století. Nejvíce se jimi proslavila oblast kolem Neapole. Ačkoliv recepty nebývají nijak zvlášť složité, může být vaření rajčatové omáčky pěkná věda.
Základ na italskou rajčatovou omáčku bývá obvykle stejný — rajčata, čerstvá loupaná či ta z konzervy, česnek, bazalka a pepř a sůl. Poté už se fantazii meze nekladou, lidé mohou přidat sýr, hovězí maso či další koření.
Rajčata mohou být pořádně zrádná
Prostor pro chyby tady sice příliš není, přesto je kulinářský výsledek velmi nejistý. Vaše omáčka se totiž může stát zničehonic nepoživatelnou, za což ponesou vinu právě rajčata. Ta totiž obsahují kyselinu askorbovou, která způsobuje jejich kyselost. Ta může citlivým jedincům způsobovat takzvaný reflux či pálení žáhy.
Největším problémem ale je, že každé rajče může mít jinou chuť, a především jinou kyselost. Záleží na mnoha faktorech, kdy a kde bylo vypěstováno či jak intenzivnímu slunečnímu záření bylo vystaveno.
Může se vám tak lehce stát, že omáčka, kterou jste vařili tisíckrát, bude mít najednou úplně jinou chuť — bude příliš kyselá. Z toho se však nemusíte hroutit. Existuje několik způsobů, jak příliš kyselou omáčku zachránit.
Pomůže cukr, ale lepší je ten přírodní
Prvním a základním „záchranářem“ je cukr. Toto řešení je sice nejrychlejší, ale rozhodně není nejlepší. Rafinovaný cukr totiž zakrývá nejen kyselou chuť, ale také i přirozenou chuť rajčat.
Mnohem lepším způsobem je snažit se do omáčky dostat přirozené cukry, které jsou například v zelenině. Cukry se dají „dostat“ i ze samotných rajčat. A jak na to? Je to prosté, stačí rajčatovou omáčku déle a velmi pozvolna vařit. Web Ririsgreekeats doporučuje dobu vaření dokonce až dvě hodiny na mírném plameni.
Pokud potřebujete trochu rychlejší řešení, můžete do omáčky přidat mrkev či dýni, které jsou přirozeně sladké. Syrovou zeleninu stačí nakrájet na kostičky a hodit přímo do omáčky.
Pomůže soda i mléčné výrobky
Už na základní škole jste se možná učili, že účinky kyseliny se dají neutralizovat pomocí zásady. V kuchyni se k tomu výborně hodí jedlá soda. Ale pozor, i zde musíte být obezřetní, příliš sody by mohlo zničit přirozenou chuť rajčat.
Ke snížení kyselosti můžete využít také mléčné výrobky. Pomoct může máslo, smetana či sýr. Rozhodně nic nezkazíte například kvalitním parmazánem. Tak co, už víte, který z našich tipů vyzkoušíte?
Zdroj: Ririsgreekeats.com, Recipefairy.com, Eat Like No One Else, LiveStrong
Autor: Markéta Mladá