Italská kuchyně si zakládá na jednoduchosti. Zároveň nedá dopustit na čerstvé místní potraviny

Zdroj: 123rf

Italská kuchyně patří mezi nejoblíbenější na světě, což podle The Tasty Chilli dokazuje především fakt, jak rychle se rozšířila do dalších zemí nejen v Evropě. Vychází z dlouhé historie a tradic, ale také z rozmanitosti regionů Itálie.

Základními znaky italské kuchyně jsou jednoduchost přípravy, ale přesto také důraz na chuť a texturu, které vznikají díky využití místních čerstvých potravin. Máte rádi italskou kuchyni i vy? V následujícím článku se o ní dozvíte víc.

Specifika italské kuchyně

Pravděpodobně každý z vás ví, že mezi italská jídla se řadí především těstoviny. Italové je milují snad na všechny způsoby. Velmi podstatnou ingrediencí při přípravě jídel dále obvykle bývá olivový olej.

S italskou kuchyní je potom spojeno hojné používání sušeného koření, ale také čerstvých bylin, především pak bazalky. Chybět nesmí ani kvalitní sýry, které se přidávají do omáček na těstoviny, ale také do rizot všech druhů.

Zvyky v italských restauracích

Pro Italy jsou velmi podstatné jak aperitiv, který se pije před jídlem, tak také digustiv, tedy nápoj, který se podává po jídle. Pokud jdete s partnerem v Itálii na jídlo, ani jedna z těchto věcí by tak neměla na vašem stole chybět.

Zatímco oběd se obvykle skládá z jednoho jídla, večeře bývá několikachodová. Proto mají také jídla v menu obvykle označení primi a secondi. Primi je jídlo, které se podává jako první chod. Jde obvykle o těstoviny nebo rizoto, vysvětluje SprachCafee.

Secondi jakožto hlavní chod pak obvykle bývá připravován z masa nebo ryb. V menu dále najdete dezerty pod označením dolci. Méně často se podávají předkrmy, kterým se v Itálii říká antipasti. Ty se obvykle jedí především při velmi slavnostních příležitostech, aby bylo menu kompletní, tedy čtyřchodové.

Zdroj: The Tasty Chilli, Toscana Cucina, SprachCafee, Roman Candle Tours

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz