Islandský chléb: Netradiční proces pečení s využitím horkých pramenů. V zemi stráví až 24 hodin

Zdroj: Shutterstock

Na první pohled obyčejný chleba? Rozhodně ne. Chléb se konzumuje v mnoha kulturách, také tady u nás je to klasika, na kterou nedáme dopustit. Na přípravě chleba nám nepřijde nic zvláštního.

Pokud tedy nejde o islandský chléb. Ten se totiž připravuje velmi netradičně. Kombinace několika málo surovin a zvláštní způsob pečení dělá z tohoto islandského bochníku opravdový poklad.

Chléb ze severního městečka

Naše kroky nás v tomto článku zavedou do malého jezerního městečka Laugavautn. Právě zde totiž vzniká národní ikona v podobě žitného chleba.

„Z městečka Laugarvatn na Islandu ze sopečné, bahnité půdy pochází ten nejčistší žitný chléb,“ odhaluje malé tajemství insider.com.

K přípravě chleba tu totiž nepoužívají pec. Vystačí si s tím, co jim zdejší příroda sama léta letoucí nabízí. Všude, kam se na Islandu podíváte, se totiž zdá, že něco bublá, ať už je to gejzír, laguna nebo právě místní pekárna.

Chleba ze žita, cukru a mléka

Chléb se tu tímto způsobem peče po mnohé generace, je to vlastně taková tradice. Vše začíná přípravou těsta.

Zdejší chléb sestává z žitné mouky, cukru, trošky prášku do pečiva, špetky soli a kravského mléka. Jako jinde ve světě se zde chleba peče každý den. Jen zkrátka trochu jinak.

Recept se traduje v rodině

Místní lidé při pečení chleba používají staré rodinné recepty, které si předávají mezi sebou a které se dědí z generace na generaci.

V některých rodinách místo cukru přidávají do těsta med, jiní zase cukr nebo med nahradí sladkým sirupem.

Dlouhý proces, ale vyplatí se čekat

Na rozdíl od chleba, který důvěrně známe, se ten islandský peče podstatně déle. Jakmile se připraví těsto, přelije se poté do nádoby.

„Těsto je uzavřeno v kovové nádobě, která se zahrabe do země, kde se peče 24 hodin,“ píše tastingtable.com.

Nádoba se zahrabe do cca 30 centimetrů hluboké díry, zasype se a navrch se položí kámen. To je zdejší tradice, kterou dáváte najevo, že zde pečete chleba.

Na islandský chléb se vyplatí počkat i celý den. Kdo ho totiž někdy ochutnal, ten byl skálopevně přesvědčen, že lepší chléb předtím nikdy v životě nejedl.

Modernější varianty

Za starých časů lidé používali žito, protože to bylo to jediné, co měli. Dnes se ale na Islandu můžete setkat například i s chlebem s jablky nebo banánem.

„V průběhu historie Islanďané využívali vydatné horké prameny své země k mnoha účelům, většinou k vaření a praní prádla,“ zmiňuje bbc.com.

Zdroj: insider.com, tastingtable.com, bbc.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz