Linda Finková je spojená především se svým bývalým manželem Richardem Genzerem, a také se soutěží Tvoje tvář má známý hlas, kde dělá pěveckou koučku a pomáhá soutěžícím vžít se do postavy interpreta, kterého napodobují. A vypadá to, že ji to baví i v kuchyni.
Zpěvačka se v kuchyni rozhodně neztratí
Přestože si zpěvačka posteskla, že o její vaření syn moc nestojí a ona moc jíst nemůže, tak vaří s nadšením, protože si tak alespoň může vychutnat všechny vůně, které z jídla během přípravy vystupují, a na své si přijde i oko.
Její kuchyně tak připomíná vývařovnu pro rotu vojáků. A rozhodně to nejsou žádná jednoduchá jídla, která jsou na stole za půl hodiny. Syn to ale asi neocení, když má chuť na pizzu.
Líčka byla dlouho v zapomnění
Jedno z jídel jsou hovězí líčka na červeném víně. Jejich příprava není úplně snadná především kvůli časové náročnosti, která může někoho odradit. Škoda, že se zpěvačka nepodělila o informaci, zda má nějaký rodinný recept, nebo se nechala inspirovat nějakým známým kuchařem.
Recept oživil známý kuchař
Hovězí líčka jsou jídlem, které před pár lety znovu oživil kuchař Zdeněk Pohlreich a udělal z nich gurmánskou pochoutku. Maso, které bylo do té doby považováno za druhořadé, se okamžitě stalo hitem, protože je opravdu velmi chutné, když víte, jak na to.
Jednoduchý recept, ale dlouhá příprava
Pokud si tuto lahůdku chcete zkusit, připravte se, že vaření zabere víc času. Líčka se pečou tři hodiny.
Na 800 g masa, které pochází z tváří skotu a obsahuje velké množství kolagenu, je třeba ještě 3 lžíce oleje, lžíce másla, cibuli, 300 g mrkve, 300 g celeru, 1 dl suchého červeného vína, 1,3 l hovězího vývaru, sůl a pepř.
Maso je nutné očistit od větších šlach, které by kazily dojem z velmi měkkého masa. Líčka se rozkrájí na menší porce, zprudka se opečou na pánvi s máslem a olejem, aby se maso zatáhlo, a poté se dají do pekáče.
Maso potřebuje být zalité. Zálivku si připravíte z pokrájené a orestované mrkve, celeru a cibule, kdy se vše osmaží tak, aby byla cibule sklovitá, zelenina se zalije vínem a nechá chvíli povařit, než se přidá vývar. Horká zálivka se zeleninou se nalije na maso. To by mělo být téměř celé potopené. Vše se peče za mírné teploty asi 140 °C tři hodiny. Poté se maso vytáhne a zbytek pekáče se propasíruje. Podle chuti se osolí a opepří.
K pečenému hovězímu se hodí klasické přílohy
Z příspěvku není zřejmé, s čím Linda líčka podávala. Možná s knedlíkem. Výbornou přílohou k tomuto masu je jemná bramborová kaše nebo celerové pyré. To se připraví z vařeného celeru, mléka, másla a soli.
Autor: Lída Kropáčková