Na koláče se mohou zpracovat i jablka, která byla sklizená ze zahrádky a už nejsou tak pěkná, aby mohla zdobit stůl. Existuje celá řada receptů, které zvládnou i začínající kuchařky a nejsou ani časové náročné. Jedno mají všechny jablečné koláče společné, chutnají báječně.
Jablečný koláč se zakysanou smetanou
Zakysaná smetana je oblíbená ve Franci pod názvem „crème fraîche“ a používá se k přípravě mnoha receptů. Smetana nakyslé chuti a nezaměnitelné konzistence se ideálně hodí k přípravě jednoduchého koláče z jablek. Pro přípravu se doporučují zelená jablka.
Tento lahodný koláč, měkký a vlhký, můžete obohatit skořicí nebo jiným kořením podle vaší chuti. Podmaní si vás od prvního plátku pro svou jednoduchou a rustikální chuť.
Příprava těsta
Pro středně velký koláč pro 6 lidí budete potřebovat dvě velká jablka, 225 g mouky, 125 g másla, 100 g zakysané smetany, 160 g cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, citronovou kůru, med a máslo na vymazání formy.
Jablka se nakrájí na tenké plátky a dají se stranou. Není nezbytné je zbavovat slupek.
V míse se utře máslo s cukrem do hladké hmoty, přidá se mouka, prášek do pečiva, vejce, smetana a citronová kůra. Vše lze pohodlně zpracovat elektrickým šlehačem.
Když je těsto krásně hladké, nalije se do připravené formy. Na dno lze dát pečicí papír a boky vymazat máslem a vysypat moukou.
Na povrch se urovnají plátky jablek a na vylepšení lze přidat skořici a pár vloček másla. Peče se v troubě na 180 °C asi 50 minut. Po upečení se ještě horký koláč potře medem. Po vychladnutí se vyjme z formy.
Strouhaný jablečný koláč
Strouhaný jablečný koláč podle Lacucinaitaliana je lahodný a snadný. Je to nadčasová klasika, se kterou nešlápnete vedle. Nastrouhaná jablka jsou alternativou pro všechny, kteří nemají rádi konzistenci větších kousků a plátků. Koláč s nastrouhanými jablky má krásně vlhký korpus díky šťávě, kterou jablka uvolní.
Jednoduchá příprava
Na koláč budete potřebovat 150 g mouky, 100 g cukru, 50 g másla, 10 g prášku do pečiva, 3 vejce, 2 jablka a kůru z jednoho citronu, moučkový cukr na posypání, skořici dle chuti, máslo na vymazání formy.
Vejce se ušlehají s cukrem, aby vznikl hladký a nadýchaný krém. Nejlépe to jde elektrickým šlehačem. Přidá se rozpuštěné máslo a citronová kůra. Pomalu se přisypává prosátá mouka smíchaná s práškem do pečiva. Do hotové hmoty se přimíchají oloupaná a nastrouhaná jablka a skořice dle chuti. Hmota se promíchá stěrkou, už se nemixuje. Vlije se do máslem vymazané formy.
Peče se asi 40 minut při 180 °C. Upečení se zkontroluje špejlí. Nechá se vychladnout ve formě. Servíruje se posypaný moučkovým cukrem.
Koláč má mnoho variací. Místo citronové kůry lze použít třeba pomerančovou. K ochucení a ovonění se může přidat vanilka, do těsta se mohou nasypat i hrozinky nebo čokoládové lupínky, část mouky lze nahradit kakaem nebo jedno jablko lze nahradit mrkví.
Zdroj: lacucinaitaliana.it, primainspirace.cz
Autor: Lída Kropáčková