Indické restaurace u nás začaly v posledních desetiletích růst jako houby po dešti. Kuchyně z této jihoasijské země je totiž nejen chutná, ale patří také k nejzdravějším na světě.
Vymezení indické kuchyně
Indický subkontinent pokrývá všechna klimatická pásma a žije zde 1,3 miliardy obyvatel, kteří patří k různým etnikům (žijí zde především Indoevropané a Drávidové). Proto nelze jednoznačně vymezit indickou kuchyni, která se regionálně odlišuje a vyvíjela se tisíce let. Na variabilitě se podílejí i rozličné náboženské tradice, které se projevují také ve způsobu stravování, neboť u nich existují určitá omezení. Pokud tedy budete pobývat na severu kontinentu, najíte se jinak než na jihu.
Typické pokrmy v indické kuchyni
Indická kuchyně se liší regionálně. Zatímco na severu a západě země jsou např. oblíbené luštěniny (cizrna apod.), na východě a jihu země se často konzumuje rýže. V jižní části bývá také jídlo výrazně pikantnější. Co se týče náboženství, hinduisté a sikhové nejedí hovězí maso, muslimové zase maso vepřové. Mnoho hinduistů, ale také džinisté a většina buddhistů jsou vegetariány. Pokrmy se v Indii vaří a dusí, smaží se na pánvi, grilují anebo pečou.
Mezi typické pokrmy indické kuchyně patří např. tandoori (kořeněné kuře, grilované v peci tandoor), kari (ragú z nakrájeného masa a zeleniny v husté omáčce) či vindaloo (vepřové maso, česnek, ocet a chilli). Mezi vegetariánskými pokrmy je známá třeba pakora (pečené taštičky, plněné zeleninou či luštěninami). Z příloh jmenujme tenké placky čápátí či podobné placky nán. Z dochucovadel uveďme čatní (silně kořeněné husté omáčky z ovoce a zeleniny) či koření garam masála.
Indická restaurace v České republice
Indické restaurace jsou dnes rozesety po celé České republice. Některé jsou více uzpůsobeny západním zvyklostem, jiné si zachovávají charakter své původní domoviny. Záleží tedy na vás, jakému prostředí dáváte přednost. V každém případě ve většině indických restaurací převažují vegetariánské pokrmy, takže lidé co nejedí maso, si tu přijdou na své. Ochuzeni však nebudou ani milovníci masa, kteří mohou ochutnat pokrmy netradičních chutí. Některé restaurace ovšem nenabízejí hovězí maso, protože kráva je v Indii posvátné zvíře.
Indická kuchyně a zdraví
Indická kuchyně je odedávna propojena s tradiční indickou medicínou, tzv. ájurvédou, podle které se některé pokrmy nemají kombinovat a doporučováno bývá i nepoužívání některých potravin u určitých nemocí. Podíváme-li se na indickou kuchyni optikou zdravé stravy, musíme konstatovat, že je velmi zdravá, a to díky důrazu na ovoce, zeleninu a koření. Rovněž masná jídla jsou obvykle připravována zdravěji než u nás. Takové uzeniny v indické kuchyni prakticky nenajdete.
Zajímavosti o indické kuchyni
- Základem indické kuchyně není pouze zelenina, koření, luštěniny, obilniny či rýže, ale také mléčné výrobky (oblíbené jsou kupříkladu jogurty).
- Indická kuchyně je vhodná pro jedince, kteří nemají moc času, ale chtějí se stravovat chutně a zdravě. Jednotlivé pokrmy jsou totiž velmi jednoduché na přípravu.
- Indie rozhodně není zemí vegetariánů. Masným pokrmům se zde vyhýbá asi „jen“ čtvrtina obyvatel, což je ale stále výrazně více než u nás.
- Vzhledem k tomu, že různé tradice zapovídají konzumaci hovězího a vepřového masa, nejčastěji si v Indii můžete pochutnat na mase kuřecím, jehněčím a skopovém.
- Pokud navštívíte Indii, zřejmě nebudete vědět, co ochutnat dříve. Na ulici lze narazit na pojízdné i pevné stánky, které prodávají velké množství rozličných pokrmů.