Česká herečka a dabérka Ilona Svobodová je vynikající ve svém oboru, skvěle se ale ohání také v kuchyni. Kdyby měla zvolit svou oblíbenou místnost, pravděpodobně by si vybrala koupelnu. Kuchyně je ale hned na druhém místě.
I když Ilona za svou oblíbenou místnost označila koupelnu, přiznala, že je i tato její láska spojena s labužnictvím. Nejvíce ze všeho se totiž po náročném dni těší na to, až se naloží do vany se skleničkou dobrého červeného vína.
To velmi ráda využívá i v kuchyni při vaření. Jak se přiznala v časopisu Můj čas na kafíčko – pro vaše hobby a volný čas, vaření je pro ni nejlepší způsob, jak si odpočinout. Kulinářské umění zdědila po své babičce a je hrdá na to, že její jídla lidem chutnají.
Hlavně kvůli dětem
Ilona je ráda, že se naučila vařit, především kvůli dětem. Když byly malé, měla vždy jistotu, že se doma pořádně najedí a budou mít poctivou stravu. I v jejich pozdějším věku pro ně ale stále ráda připraví nějaký ten pokrm.
Největší radost má z toho, když je jídlo chutné, ale zároveň i zdravé. Svobodová si prý například doma pěstuje vlastní bylinky, aby měla přehled o tom, co do jídla skutečně přidává. Mezi její oblíbené bylinky patří oregano, šalvěj, tymián či rozmarýn.
Iloninou nejoblíbenější kuchyní je ta francouzská. Přiznává, že v jednom se ale lidem z této země nevyrovná: Francouzi mají podle ní na všechno spoustu času a v kuchyni tak tráví i celé hodiny. Ona si ale kvůli své profesi musela některé recepty upravit tak, aby byly rychleji hotové.
Francouzské roštěnky
Česká televize před nedávnem zveřejnila video, ve kterém Svobodová připravuje jedno ze svých nejoblíbenějších jídel – francouzské roštěnky. Jde o pokrm, který doma dělala již mnohokrát a rozhodla se ho spolu s kolegyní Jiřinou Bohdalovou představit i divákům.
Na jeho přípravu budete potřebovat hovězí roštěnky, sůl, mouku, hořčici, máslo, olej, vývar, bílé víno, mrkev, celer, petržel, smetanu a citron. Začněte tím, že roštěnky naklepete, osolíte, pomoučníte a potřete hořčicí. Na pánvi rozehřejte olej a nechte maso zatáhnout.
Podlijte ho bílím vínem a vývarem, zmírněte plamen a přidejte nakrájenou zeleninu. Směs nechte pod pokličkou bublat a jakmile maso změkne, přilijte smetanu. Následně omáčku dochuťte citronem. Podávejte ideálně s hranolky nebo opečenými bramborami.
Zdroj: Česká televize, Novinky, časopis Můj čas na kafíčko – pro vaše hobby a volný čas
Autor: Šárka Cvrkalová