Ichigo sando je japonský dezert, který si ale velmi snadno připravíte i u nás. A v létě je na to ideální doba. Jedná se totiž o pokrm s jahodami. Pokud jste i letos vyrazili na samosběry, nebo se vám jednoduše na zahrádce urodila větší úroda, v tomto pokrmu ovoce využijete.
Jedná se sice o dezert, nejde ale o koláč nebo buchtu, jak byste nejspíš očekávali. Ichigo sando je toust z bílého chlebu, který se plní jahodami a šlehačkou. Jeho příprava je opravdu velmi snadná.
Historie pokrmu
Ichigo sando pochází z Japonska, kde se objevil už v 50. letech 20. století, píše Travel Cook Repeat. Je součástí kategorie dezertů známých jako yōshoku. Jedná se o západní styl jídel upravených pro japonský trh, vysvětluje Recipe Tin Japan.
Název ichigo sando v japonštině doslova znamená jahodový sendvič. Jedná se o oblíbený dezert, který si lidé dávají po obědě ke kávě, dá se ale také koupit běžně v obchodech jako rychlá svačina na cestu.
Server Geri Draws Japan podotýká, že se sendvič připravuje sezónně také s jiným ovocem, ze všeho nejoblíbenější je ale právě ten jahodový, který se dá sehnat prakticky úplně všude a prodává se po celý rok.
Připravte si sendvič doma
Na přípravu ichigo sando budete potřebovat 4 plátky světlého toustového chleba, 8-10 čerstvých jahod, 200 mililitrů smetany ke šlehání, 2 lžíce cukru a špetku vanilkového extraktu.
Ořežte kůrku z plátků chleba. Omyjte jahody a pokrájejte je na plátky. Ušlehejte smetanu s cukrem a vanilkou do tuha. Na dva plátky chleba naneste vrstvu šlehačky. Na tu pak rozložte plátky jahod.
Vše přikryjte zbývajícími plátky chleba. Jemně stlačte a ořízněte okraje pro úhledný vzhled. Před podáváním nechte sendvič asi 10-15 minut vychladnout v lednici.
Zdroj: Recipe Tin Japan, Geri Draws Japan, Atlas Obscura, Travel Cook Repeat