Salát je jedním z nejzdravějších jídel. S tímto názorem alespoň většina z nás nejspíš žije. Ne však vždy, když si v restauraci objednáte salát, to ale znamená, že si dáváte to nejlepší pro své tělo. I tohle jídlo totiž může být kalorické.
Zelenina, maso, opečený chléb a dresing. To jsou obvykle základní suroviny salátu. A většinou na tom není nic špatného a jde o lehký oběd, po kterém nepřiberete. Ale je třeba myslet na to, že ne ve všech případech je to pravda.
Jaké maso volit?
Na zelenině se nic pokazit nedá. Ať už zvolíte jakoukoli, obvykle bude jídlo ve výsledku zdravé. Co se ale týče masa, tady už je samozřejmě třeba si dávat pozor. Pokud opečete na přírodno kuřecí prsa, je to v pořádku.
Mnohdy se ale i v restauracích k salátům podává buď maso tučné, anebo třeba kuřecí, ale obalované a smažené. A to už jsou samozřejmě kalorie navíc, varuje Women’s Health. Před objednáním jídla se tak ujistěte, jaké maso pokrm obsahuje.
Pozor na světlé pečivo
V mnoha případech se k salátům podává pečivo. Někdy jde o opečené tousty, jindy o krutony, kterými se pokrm posype. Pečivo obecně ale mezi zdravá jídla nepatří.
Pokud se k salátu podává, ujistěte se, že jde o tmavé pečivo či celozrnné tousty, které jsou opečené na másle. Světlé pečivo nasáklé olejem vaší dietě rozhodně nepomůže.
Dresing mění situaci
Velmi důležité je myslet na to, jakým dresinkem je salát doplněn. Pokud jde o nízkotučnou hořčičnou zálivku, nebo třeba bílý jogurt, je všechno v pořádku.
Mnohdy se ale dresing doplňuje o plnotučnou hořčici, nebo se dělá z majonézy či tatarky. A v takovém případě sice můžete mít dobrý pocit, že konzumujete salát, ve skutečnosti ale bude kaloričtější než řada jiných jídel, ze kterých jste si na menu restaurace mohli vybrat.
Zdroj: Very Well Fit, Healthline, Eating Well, WebMD, Women’s Health
Autor: Šárka Cvrkalová