11. listopad slavíme svatého Martina. Ten má přijet na bílém koni a přivézt sníh, kromě toho je ale s tímto datem spojena řada dalších tradic. Tento významný den má kořeny v křesťanství a lidových zvycích.
Svátek je spojen se svatým Martinem z Tours, římským vojákem, který se stal křesťanským biskupem ve 4. století. Podle legendy se Martin rozdělil o svůj plášť s žebrákem, čímž prokázal milosrdenství. To sice mnoho lidí neví, většina lidí ale ví, že se 11. listopadu mohou těšit na velkolepý oběd.
Tradice svatomartinské husy
Legenda praví, že když měl být Martin jmenován biskupem, schoval se mezi husy, které ho však svým kejháním prozradily. Jiné vysvětlení souvisí s koncem hospodářského roku, kdy se účtovaly daně a poplatky, často placené právě husami, popisuje Deník vznik tradice.
Kromě husy s knedlíky a se zelím se tradičně na svatého Martina podávají svatomartinské rohlíky, nebo také podkovy, kromě toho se servíruje tradiční svatomartinské víno. Pokud si ale chcete během tohoto svátku pochutnat na jídle bez výčitek, připravit si můžete odlehčené menu.
Odlehčené svatomartinské menu
Většina lidí se během 11. listopadu těší na husu s knedlíky a se zelím. Dají se ale připravit i zdravější pokrmy, na kterých si pochutnáte. Následující menu je příkladem toho, jak můžete i během svátků jíst bez výčitek.
Dýňová polévka s opraženými dýňovými semínky je ideálním předkrmem, ve kterém zužitkujete podzimní ingredience. Jako hlavní chod můžete připravit třeba pečená krůtí prsa s bylinkami, pečené batáty s rozmarýnem a lehký zelný salát s jablky a mrkví.
Jablečný crumble s ovesnými vločkami a skořicí jako dezert potom místo cukru doslaďte medem. Svatomartinské víno si dopřát můžete, dbejte ale na to, aby ho bylo pouze menší množství. Pro děti je vhodný čerstvý jablečný mošt.
Zdroj: Apetit, DIA Styl, Top Recepty, Deník, Vítání sv. Martina
Autor: Šárka Cvrkalová