Hruškový závin podle Jana Punčocháře: Pro děti na svačinu, pro rodiče s kapkou dobrého koňaku

Zdroj: Nextfoto

Ještě před pár dny doporučoval Jan Punčochář v teplém počasí lidem lososa, teď se pokouší své recepty přizpůsobit tomu, že dětem začala škola. Ideální svačinou, kterou si studenti mohou vzít s sebou do školy, je podle něj například hruškový závin.

Závin se obvykle dělá z jablek a je velmi snadný na přípravu. Ani na tom hruškovém ale není nic komplikovaného. S receptem, který sdílel Punčochář na svém instagramu, si ho doma zvládne připravit každý.

Pro změnu něco sladkého

Punčochář je především milovníkem masových jídel. To ale neznamená, že si neporadí i se sladkými dezerty. Po hruškovém závinu podle jeho receptu se budete olizovat až za ušima ještě za týden.

Na přípravu těsta závinu budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 250 gramů másla, 1 lžíci moučkového cukru, 7 gramů droždí, 2 lžíce octa a 3 polévkové lžíce zakysané smetany.

Na náplň si připravte kilogram hrušek, 200 gramů třtinového cukru, 100 gramů rozinek, mletou skořici, 2 žloutky na potření, 100 gramů strouhanky, 80 gramů mandlí, 50 gramů moučkového cukru a vanilkový cukr.

Snadná a rychlá příprava

Nejprve si rozpusťte máslo a do toho přidejte sůl, cukr, droždí, ocet a smetanu. Vše promíchejte a spojte s prosátou hladkou moukou. Vznikne vám hladké těsto, které nechte alespoň hodinu kynout.

Mezitím si hrušky oloupejte, zbavte je semínek a nakrájejte je na plátky. Přidejte k nim cukr, rozinky, skořici a mandle.

Potom těsto vyválejte, posypte ho strouhankou a dejte na něj směs hrušek se skořicí. Závin zarolujte, potřete ho žloutky a dejte péct do trouby na 175 °C asi na 40 minut. Punčochář závěrem doporučuje podávat dezert se zmrzlinou nebo vaječným koňakem.

Zdroj: Instagram, Jíme to, OnlyU

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz