Hranolky patří mezi velmi oblíbené pokrmy. Jenže se určitě nejedná o zdravé jídlo. Naštěstí však existují kvalitní alternativy jako např. celerové hranolky.
Kde se vlastně vzaly?
Ačkoli máme hranolky v současné době spojené především s americkou kuchyní, jejich původ je nutné hledat na „Starém kontinentu“. Dnes se obecně předpokládá, že tento produkt z brambor vznikl v Belgii, a to v 17. až 18. století. Dokonce se jedná o jedno z belgických národních jídel. Brzy se ale rozšířilo i do dalších zemí a aktuálně je známé prakticky po celém světě.
Připravte si domácí hranolky
Smažené či fritované hranoly z brambor dnes patří k nejoblíbenějším přílohám, a to u dětí i dospělých. Pořídit si je přitom můžete ve většině obchodů. Připravit si ovšem lze i domácí hranolky, kterým se ty kupované chuťově obvykle nevyrovnají. K jejich přípravě vám budou stačit brambory, olej, sůl a bylinky. Rozhodně vám ale doporučujeme pořídit si české brambory od farmářů na místo několikrát skladovaných odrůd, které obvykle najdete v supermarketech.
Hranolky nejsou zdravé
Z hlediska zdraví se o ideální potravinu rozhodně nejedná. Jde totiž o dosti tučný pokrm. Navíc jsou často připravovány na přepáleném oleji a obvykle bývají i přesolené. Do zdravého jídelníčku tedy určitě nepatří. Na druhou stranu si je lze připravit o něco zdravěji. Při jejich přípravě použijte mořskou sůl a bio olej vhodný na smažení. Ten byste také neměli používat častěji, ale pouze jednou.
Zdravá alternativa? Celerové hranolky!
Pokud se tohoto pokrmu nechcete za žádnou cenu vzdát, ale uvažujete o zdravějším životním stylu, nejedná se o neřešitelný problém. Připravit si např. můžete celerové hranolky. Celer sice většina lidí ve velké oblibě nemá, nicméně tento pokrm chutná skvěle a navíc neobsahuje zbytečné kalorie. Kromě něj si lze jednoduše vyrobit rovněž cuketové anebo batátové hranolky, což je produkt ze sladkých brambor, které patří k nejvýživnější zelenině.
Zajímavosti o hranolcích
- Při smažení či fritování hranolků vznikají škodlivé tuky, které mohou být zodpovědné za vznik rakoviny, cukrovky anebo kardiovaskulárních chorob.
- Nezdravost podporuje i to, že se často používají jako příloha k hamburgerům a podávají se s majonézou.
- Tento produkt z brambor je nejvíce konzumován v Belgii. Každý obyvatel ho každoročně v průměru spořádá 75 kg!
- Země ze západu Evropy ovšem možná přeci jen není původní domovinou hranolků. Některé zdroje totiž uvádějí také Španělsko a Belgie je dokonce ve sporu o jejich původ s Francií.
- Dlouhodobě jsou nicméně součástí i tradičního britského pokrmu. Ano, jedná se o fish and chips.
Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens