Správný chlap miluje pořádný kus masa. Jenomže příprava hovězí pečeně se zdá velmi složitá. Velký kus masa totiž nemusí při pečení dopadnout dobře, pokud přesně nevíte, jak na to. Mnoho lidí si na ni proto netroufne.
Některé kuchařky se naopak odvážně do pečení hovězího pouští, jenomže pak bývají zklamané z výsledku. Ne vždy je totiž takový, jaký si představovaly. A pak naservírují něco, co jim sice strávníci pochválí, ale je na nich vidět, že si představovali trochu lepší pohoštění.
Hovězí pečeně je navíc maso poměrně drahé, a pokud ho zkazíte, následuje lítost, která se jen těžko popisuje. I to je důvod, proč po několika neúspěších mnoho kuchařů a kuchařek snahu o přípravu jídla vzdává.
Při správném postupu nicméně nehrozí, že byste se museli bát výsledku. Většinou lidé dělají několik zásadních chyb, kvůli kterým hovězí pečeně není ideální, těchto chyb se ale dá jednoduše vyvarovat.
Použijte hovězí zadní
První chybou je nesprávný výběr masa. Ačkoli mnoho kusů je v řeznictví označeno jako hovězí pečeně, jedině pokud si vyberete maso ze zadní části zvířete, budete mít šanci udělat dokonalé jídlo. Maso totiž bude křehké a snadno se bude krájet.
Neodstraňujte tuk
Mnoho lidí ještě před pečením odstraňuje z hovězí pečeně tučné kousky. To je ale zásadní chyba. Kromě toho, že jsou pro mnoho lidí nejchutnější částí, během pečení pomáhají se vznikem omastku a se změknutím ostatních částí masa.
Více soli
Dokonce i mnoho špičkových kuchařů dělá v tomto ohledu chybu. Myslí si totiž, že se syrové maso nemá solit, opak je ale pravdou. Nebojte se soli vmasírovat do syrového masa pořádnou dávku, jedině tak docílíte správné chuti hovězí pečeně.
Nepoužívejte pepř
Ti, kteří používají sůl, mají tendenci maso silně kořenit. Jenomže kromě soli a oleje by se do syrové pečeně nic přidávat nemělo. Pepři se vyhněte a popřípadě ho nechte na stole, aby si hotové maso každý dochutil po svém.
V uzavřeném pekáči
Snad nejhorší chybou ze všech je pečení v otevřeném pekáči či pánvi. Maso nemůže pořádně změknout a velmi rychle se spálí. Pravidelně ho podlévejte a pečte ho v uzavřené nádobě.
Délka pečení
Řada lidí má za to, že hovězí pečeně se bude dělat dlouho. Jenomže ve skutečnosti vám bude stačit i pouhá půlhodina. Pokud dáte troubu naplno a budete maso pravidelně podlévat, za 30 minut by mělo být měkké a připravené ke konzumaci.
Podávejte až po několika minutách
Po vytažení z trouby se sice člověku sbíhají sliny, je ale potřeba nechat maso ještě trochu odležet. Nechte pečeni vychladnout a až po zhruba 15 minutách ji začněte krájet. Jedině tak docílíte toho, že bude měkká a chutná.
Nikdy nevařte studené maso
Jestliže uznáváte způsob vaření, kterému se říká z lednice rovnou na pekáč, v tomto případě si to dobře rozmyslete. I maso totiž může utrpět tepelný šok. Po vytažení z chladničky by mělo několik minut odpočívat a péci ho začněte, až bude mít pokojovou teplotu.
Tenké plátky
Sice se říká, že chlapi milují pořádný kus masa, ale abyste si pečeni vychutnali, je zapotřebí ji nakrájet na velmi tenké plátky. Ono možná i lépe vypadá, když dáte na talíř svému partnerovi pět malých plátků než jeden pořádný flákanec.
Zdroj: mashed.com, newsbreak.com, lacucinaitaliana.com
Autor: Shani Maiová