Většina z nás neodolá dobře připravenému steaku. Kus masa je vděčným jídlem nejen k obědu, ale také ve chvílích, které trávíme s přáteli. Pokud si čas od času doma steaky připravujete, nezapomeňte si k nim přidat houby.
Že vás kombinace hub a steaku děsí? Není k tomu důvod. Steaky a houby se k sobě opravdu hodí. Houby mají typickou chuť, díky které kus masa dokonale doplní. A pokud nevíte, jaké houby se hodí ke steaku, pak jste tady správně.
Jak vybrat houby ke steaku?
V první řadě nutno dodat: vůbec se téhle kombinace nebojte. Houby a steaky lze kombinovat a připravit z nich lahodné pokrmy, na kterých si můžete pochutnat vy i vaše rodina.
Co se výběru konkrétních hub týče, může se to na první pohled jevit jako náročný úkol – ale není. Typ hub, který si vyberete, závisí na typu pokrmu, který připravujete, a na tom, jakou chuť mu chcete dodat.
Shiitake
Grilovaný flank steak můžete podávat s různými druhy hub. Přidání hub shiitake však může chuť masa skutečně zvýraznit a tahle kombinace musí zachutnat úplně každému.
Houby shiitake mají kouřovou chuť, která se po tepelné úpravě ještě zvýrazní. Houby by se měly osmažit a přidat ke steaku až po dokončení grilování.
Portobello
Houby portobello jsou běžnou přílohou steakových pokrmů. Obvykle mají průměr asi 6 palců a mají podobnou chuť jako steak.
V receptech, které zahrnují doplnění masa houbami portobello, se nejčastěji používají steaky z horní svíčkové. Tento druh masa lze grilovat nebo smažit společně s houbami na pánvi.
Hlíva ústřičná
Další skvělou houbou, která se dokonale hodí ke steaku, je hlíva ústřičná. Ta má podobnou strukturu a chuť jako houby portobello, protože se jedná o nezralou verzi hlívy portobello.
Pokud připravujete steaky na paprice, hlíva ústřičná má peprnou chuť, která se po tepelné úpravě stane méně intenzivní.
Zdroj: tastingtable.com, livestrong.com
Autor: Natálie Kabourková