Houbová sezóna je v plném proudu. Pokud jste letos už smaženici měli třikrát, bramboračku dvakrát a houbovou omáčku už nemůžete ani vidět, možná přemýšlíte, co s tím zbytkem nasbíraných hub. Něco se dá usušit, něco zamrazit. A ze zbytku si udělejte třeba houbové škvarky.
Pokud o houbových škvarcích slyšíte poprvé, určitě si je musíte doma připravit a vyzkoušet je. Hodí se skvěle k topinkám, ale i k obyčejnému krajíčku chleba. Jde o jídlo, které se dělalo už před mnoha lety a dodnes si zachovalo svou oblíbenost.
Jak na houbové škvarky
Příprava houbových škvarků není nijak složitá. Budete potřebovat 300 gramů sádla, 1 špekáček, sůl, pepř, citronovou šťávu a 100 gramů lesních hub. Nejvíce se hodí václavky, bedly nebo žampiony, použít můžete ale i hříbky nebo jakékoli další houby.
Sádlo si dejte vyškvařit. Mezitím nadrobno pokrájené houby poduste v troše vody. Ze sádla vyjměte škvarky, které dejte stranou, budou se hodit do mnoha jiných porkmů.
Ke zbytku rozpuštěného sádla přidejte citronovou šťávu a nakrájený opečený špekáček. Pak vše dochuťte solí a pepřem, kdo má rád, může přidat kmín. Nakonec dejte do směsi houby.
Ty nechcete několik minut škvařit, hodně záleží na tom, jaké houby používáte. Hlíva potřebuje času méně, třeba takové václavky zase více.
Do nahřátých sklenic
Než budete mít houbové škvarky připravené, v troubě si nahřejte sklenice. Dělá se to proto, aby po přendání horké směsi do nich nehrozilo jejich prasknutí. Sklenice uzavřete a nechte v nich jídlo vychladnout.
Škvarky skladujte v suchu a temnu, ideálně v lednici. Konzumovat je můžete s topinkami, skvěle se k nim hodí chuť česneku, rajčat i bazalky. Jak si ale chléb se škvarky dozdobíte, to už je jen na vás.
Autor: Šárka Cvrkalová
Zdroj: Česká televize, Labužník, Apetit Online