Mustikkapiirakka je tradiční finský borůvkový koláč, který je velmi populární zejména v létě během borůvkové sezóny. Dopřát si ho ale můžete i ze zmraženého ovoce. Chcete udělat radost své rodině, nebo pohostit návštěvu? Vyzkoušejte si ho připravit doma.
Název mustikkapiirakka pochází z finštiny, kde mustikka znamená borůvku a piirakka je výraz pro koláč, vysvětluje Taste Atlas. Tento dezert je hluboce zakořeněn ve finské kultuře, kde je sbírání lesních plodů, včetně borůvek, dlouholetou tradicí.
Symbol spojení s přírodou, ale také svobody
Ve Finsku existuje speciální zákon, který říká, že borůvky může člověk sbírat kdekoli, nehledě na to, v jakém lese rostou. I když se jedná o soukromý pozemek, divoce rostoucí bobule jsou jednoduše pro všechny, uvádí Living an Organic Life.
Proto je tento koláč symbolem letního období a spojení s přírodou. Pro Finy jde obecně o jeden z nejoblíbenějších dezertů, který by měla umět připravit každá správná hospodyňka. A není na něm vlastně až tak nic složitého.
Recept na finský borůvkový koláč
Na přípravu pro těsto tohoto dezertu budete potřebovat 200 gramů másla, 150 gramů cukru, 2 vejce, 300 gramů hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva a 2 lžičky vanilkového cukru. Na náplň si připravte 500 gramů borůvek, 2 lžíce bramborového škrobu a 50 gramů cukru.
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte vejce a vše dobře promíchejte. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem, těsto potom rozprostřete do vymazané koláčové formy. Borůvky smíchejte se škrobem a cukrem a tuto směs pak rozprostřete na těsto.
Koláč pečte při 200 °C asi 35 minut. Před podáváním je ideální ho posypat moučkovým cukrem, můžete si k němu dát šlehačku, nebo ho ozdobit lístky máty a čerstvým ovocem. Hodí se jako dezert po obědě, ale i jako snídaně ke kávě.
Zdroj: The Food Addictor, Living an Organic Life, Taste Atlas
Autor: Šárka Cvrkalová