Podíváte-li se do kterékoli kuchyně, s největší pravděpodobností tam u kuchyňského dřezu najdete houbičku na nádobí. Kdo by ji totiž neměl po ruce, že?
Ačkoli se jedná o pomocníka, se kterým udržujete nádobí čisté, málokdo si uvědomuje, že jsou tyhle houbičky ve skutečnosti poměrně dost špinavé.
Bakterie, množte se
Možná by vás to ani nenapadlo, možná jste se nad tím nikdy nezamysleli. Ale houbička na nádobí je ideálním prostředím pro množení nebezpečných bakterií.
Vlhko prospívá nejen bakteriím E.Coli, ale i salmonely – a asi každý ví, co takové bakterie dokážou napáchat za paseku. Salmonelóza opravdu není žádná legrace.
Houbičky nemusíte hned vyhazovat
Málokdo chce houbičku na nádobí vyhodit po jednom použití. Nicméně představa, že se v ní tvoří bakterie, které sice nejsou na pohled vidět, ale mohou hodně uškodit, je většině z nás nepříjemná.
Není hned nutné houbičku vyhodit, natož pak poté, co s ní jedinkrát umyjete nádobí. Web healthline.com místo toho radí vložit ji do mikrovlnné trouby.
„Teplo může oslabit nebo zabít mikroskopické kolonie běžných domácích bakterií.“ Vložíte-li houbičku do mikrovlnky, snížíte množství bakterií, které se potencionálně v houbičce na nádobí nachází.
Není to jen o bakteriích
Vložit houbičku do mikrovlnné trouby a zlikvidovat bakterie není jediný důvod, proč to udělat. Jsou i další přínosy tohoto postupu.
Houbička, která navštívila mikrovlnku, bude zbavena zatuchlého zápachu, který dokáže být nepříjemný. A jelikož jsou houbičky navržené tak, aby se daly používat opakovaně, ušetříte tímto postupem peníze.
Lze bakterie zničit i jinak?
Děsíte-li se výskytu bakterií v houbičce na nádobí a hledáte i jiné způsoby, jak se jich zbavit, zkuste to podle webu goodhousekeeping.com.
Můžete ji například vložit do myčky na nádobí. Teplá voda a teplý vzduch zničí přes 90 % choroboplodných zárodků.
Další možností je obyčejný ocet, který má doma úplně každý. „Tato metoda zlikvidovala 99,6 % bakterií,“ nabádá výše zmíněný web. Jediné, co se po vás chce, je namočit houbičku na pět minut do octa a poté pořádně opláchnout pod vodou.
Zdroj: healthline.com, goodhousekeeping.com
Autor: Karolína Nezbedová