Mohlo by se zdát, že jsou hot dog a párek v rohlíku totožné. Ačkoli se však oba pokrmy v základu podobají, ve skutečnosti se dosti odlišují.
Kde se hot dog objevil poprvé?
Párky podobné těm, které jíme dnes, se poprvé objevily ve Frankfurtu, a to ve 13. století. Někteří tvrdí, že v tomto německém městě vznikly i hot dogy (někdy se jim proto říká „Frankfurter“). Jejich původ ovšem spíše musíme hledat za „velkou louží“. Pravděpodobně je v New Yorku začal vyrábět a prodávat německý přistěhovalec Charles Feltman, a to v roce 1867.
Hot dog a párek v rohlíku
Typický párek v rohlíku se skládá z ohřátého párku, který je vložen do rohlíku. Jeho špička se odřezává a následně je udělána prohlubeň. Jako dochucovadla se používají hořčice či kečup. Hot dog je ovšem něco jiného. Párek (či jiná uzenina) může být ohřátý či grilovaný a žemle jsou rozříznuty podélně. Dochucuje se opět hořčicí nebo kečupem, ale třeba také majonézou či kořením (např. chilli). Přidává se rovněž cibule, hlávkový salát, zelí či nakládané okurky. Variant ovšem existuje bezpočet.
Hot dog na sto způsobů
Hot dog má oproti párku v rohlíku tu výhodu, že si jej lze připravit na sto a jeden způsob. Pokud si např. potrpíte na kyselé, můžete při jeho přípravě použít kysané zelí. Často používanou ingrediencí bývá i sýr (např. čedar či parmezán). Vyzkoušet můžete též vynikající karamelizovanou cibuli anebo slaninu. Použít je možné i mnohé další ingredience jako koriandr, limetkovou či citrónovou šťávu, ančovičky, kukuřici či papričky jalapeño. Fantazii se meze nekladou…
Pozor! O zdravé pochoutky se rozhodně nejedná
Z výše zmíněného je patrné, že jde o výtečnou pochoutku, která se díky nepřebernému množství použitelných ingrediencí chuťově nikdy nevyčerpá. Na druhou stranu se stále jedná o uzeninu v bílém pečivu, což rozhodně není zdravá kombinace. Právě naopak. Na rozdíl od párku v rohlíku se nicméně alespoň používá čerstvá zelenina, což činí tuto americkou dobrotu o něco zdravější.
Uzeniny patří mezi karcinogeny. Vzdát se všech ale není potřeba
Zajímavosti o hot dogu
- Existuje několik verzí, proč právě „horký pes“. Jedna např. tvrdí, že tento pokrm připomíná jezevčíky, tedy plemeno, které do Spojených států přišlo rovněž z Německa.
- Hot dog se stal v USA široce oblíbeným zřejmě po Světové výstavě v Chicagu v roce 1893. Právě zde se dostal do širšího povědomí.
- Párek v rohlíku je na druhou stranu dosti mladší. V tehdejším Československu se začal prodávat v roce 1972.
- Hot dog je oblíbený po celém světě. Zajímavou variantu přitom najdete v Austrálii. Zde se prodává tzv. hamdog, který tuto dobrotu kombinuje s hamburgerem.
- Jako příloha k se (nejen) za Atlantikem často používají hranolky. Netřeba asi dodávat, že to jeho zdravotní hodnotu rozhodně nezvyšuje.
Australská kuchyně: ochutnat lze hamdog, krokodýla i tisíce vín