Někteří lidé jsou skvělými kuchaři od přírody. Dovedou odhadnout, co všechno do omáčky přidat, aby byla dokonalá, jaké množství mouky odsypat, aby koláč chutnal jako to nejúžasnější jídlo na světě. Pak jsou tu ale také kuchaři, kteří za skvělé výsledky vděčí striktnímu dodržování receptu.
Řídit se tím, co už někdo vymyslel, je rozhodně jedna cesta. Jenže i když v základu je dobré využít nějaký ten recept, řada lidí má tendenci si ho různě upravovat po svém. Při několikátém vaření stejného jídla navíc už nepotřebují ingredience vážit.
Některá znamení, ačkoli dovedou odhadnout od oka, kolik čeho do jídla přidat, naopak mají tendenci držet se striktně konkrétního receptu, všechno několikrát kontrolovat, a experimentovat s chutěmi rozhodně není jejich zálibou. Má to své výhody, ale také nevýhody.
Nulová originalita, ale vynikající požitek
Váhy vždy milovaly jídlo od své babičky. Proto se pečlivě drží při pečení koláčů její staré kuchařky. A jelikož z toho byl párkrát opravdu skvělý výsledek, rozhodli se tito lidé spolehnout zásadně na to, co se píše v knihách. Dvě lžíce oleje jsou zkrátka dvě lžíce.
Jakmile Váhy v receptu něco pokazí, začnou od začátku, místo toho, aby se pokusily situaci nějak zachránit. Výsledkem jsou potom jídla, která jsou sice pro hosty vynikajícím požitkem, ale pouze jednou. Podruhé a potřetí už je jejich originalita totiž nulová.
Zklamání z dobře odvedené práce
Lev se rád předvádí. A to především před velkými skupinami lidí. Co se týče servírování jídla, má prakticky dvě možnosti: buď zaplatí extrémně drahou večeři, kterou všechny ohromí, nebo něco vynikajícího uvaří. V takovém případě chce Lev udělat opravdu dojem, proto se drží receptu, aby náhodou něco nepokazil.
Jenomže ačkoli Lev udělá všechno na jedničku, nikdy není se svým výsledkem spokojený. Uvědomuje si totiž, že jeho jídlo chutná dobře, ale není vynikající, jak by si přál. Přitom tajemství spočívá pouze v tom, aby trochu zapojil originalitu a nebál se experimentovat.
Sběratel receptů
Ryby chodí na každou návštěvu se zápisníkem, ve kterém už mají nespočet receptů. Kdykoli totiž ochutnají nové jídlo, potřebují si recept na něj zapsat. Někdy vás možná překvapí, že se to týká i obyčejné rajské, tato znamení si ale důsledně poznamenávají cokoli, co je minimálně trochu nadchlo.
Když jim ale řeknete, co všechno mají smíchat dohromady, nestačí to. Ryby si úhledně zapisují veškeré ingredience včetně množství, postup oddělují od přípravy barevnými propiskami a jejich vlastnoruční kuchařka vypadá jako deníček sedmileté holčičky.
Zdroj: Times of India, Pinkvilla, Astrotalk
Autor: Šárka Cvrkalová