Samozřejmě můžete péct stejné druhy cukroví jako každý rok, ale byla by škoda nedat šanci i něčemu novému. Třeba foukané ořechové rohlíčky namáčené v lesklé a křupavé čokoládě si určitě oblíbíte.
Díky jedlé sodě, moučkovému cukru a mletým vlašským ořechům (můžete nahradit mletými mandlemi) budou vaše foukané ořechové rohlíčky vypadat jako od profesionálního cukráře. A když je ještě namočíte do opravdu kvalitní čokoládové polevy, máte horkého kandidáta na nejlepší letošní cukroví.
Recept na foukané ořechové rohlíčky
Na foukané ořechové rohlíčky podle receptu na Prima Fresh budete potřebovat 500 gramů moučkového cukru, 200 gramů hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 250 gramů mletých vlašských ořechů a 250 gramů másla.
Cukr, sodu a mouku dejte spolu s mletými ořechy do mísy a navrch položte nakrájené máslo. Suroviny propracujte, až dostanete hladké těsto. Připravte si formičky na rohlíčky a vtlačte do nich malé kousky těsta tak, aby nepřečnívalo ven. Formičky poskládejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 160 °C 15 až 20 minut. Dozlatova upečené rohlíčky nechte trochu vychladnout a poté vyklepněte z formiček.
Jak udělat lesklou a křupavou čokoládovou polevu?
Foukané ořechové rohlíčky budou ještě lepší, když je namočíte do čokoládové polevy. Jak ji ale udělat, aby byla lesklá a zároveň křupavá? Výrobu luxusní čokoládové polevy prozradil Josef Maršálek pro Český rozhlas.
Důležitá je samozřejmě kvalitní čokoláda z kakaa, cukru a kakaového másla. Na čokoládu na vaření proto protentokrát zapomeňte. Až čokoládu rozpustíte, nařeďte ji 10 až 15 % kakaového másla nebo kokosovým či olivovým olejem.
Abyste dosáhli lesku, který vzniká teplotním šokem, nechte před nanášením polevy rohlíčky vychladit. Vychlazené rohlíčky namáčejte do čokolády a následně se už jen těšte z nejen chutného, ale i hezky vypadajícího cukroví.
Zdroj: Český rozhlas, Prima Fresh
Autor: Dominika Jandorová