Hořká okurka je plod rostliny, která se nazývá momordika hořká. Ačkoli vás chuťově možná neuchvátí, nezpochybnitelný je její kladný vliv na zdravotní neduhy.
Rozšíření momordiky hořké
Momordika hořká (Momordica charantia) je tropická rostlina z čeledi tykvovitých. Patří tedy do stejné skupiny jako např. okurka setá. Její plody vzhledem okurky také připomínají. Díky tomu a hořké chuti se jim ostatně říká „hořké okurky“. Rostlina v každém případě roste v tropických oblastech Asie, Afriky a Jižní Ameriky, ale v současné době je známá také v dalších částech světa.
Kde si hořkou okurku pořídit?
V České republice se s čerstvými plody momordiky s největší pravděpodobností nesetkáte. Pokud byste si je chtěli pořídit kvůli léčivým účinkům, můžete si objednat mletý plod, tablety anebo kapsle. Pro využití v kuchyni si musíte hořkou okurku nejprve vypěstovat, sehnat semena ale rovněž není nijak složité. Vzhledem k tropickému původu je rostlina vhodná jen pro pěstování ve skleníku.
Hořká okurka v kuchyni
Jak už napovídá samotný název, plody momordiky hořké se vyznačují hořkou chutí. Za tu ovšem mohou především semena. Pokud je tedy odstraníte, plod nasolíte a necháte odležet, chuť se zmírní a řadě lidí dužina velmi chutná. Přesto bude poněkud nahořklá. Hořkou okurku lze konzumovat syrovou, přidat ji můžete do polévek a vůbec s ní lze zacházet jako s dýní.
Maca: zelenina dlouho skrytá v peruánských Andách, která pomáhá proti stresu
Léčivé účinky momordiky hořké
Pro léčivé účinky se používají především plody, ale někdy také listy a semena. Hořká okurka je bohatým zdrojem kyseliny askorbové a obsahuje rovněž saponiny, peptidy či triterpenoidy. Proto má antioxidační účinky a účinkuje i při žaludečních vředech. Předně ale působí na signální dráhu inzulinu a kladný vliv má také na zvýšenou hladinu krevního cukru, takže pozitivně účinkuje při diabetu a pomáhá rovněž se shazováním přebytečných kilogramů.
Zajímavosti o hořké okurce
- Plodům momordiky hořké se neříká pouze „hořká okurka“, ale také „hořký meloun“ a v Číně se pro ně používá název „hořká dýně“.
- Rostlině se někdy říká rovněž „Karela“ či „Karavela“, a to díky zúžené špičce plodu (karavela je druhem plachetnice).
- Podle některých informací by měly hořké okurky fungovat jako prevence i léčebná látka při nádorových onemocněních.
- Plody momordiky hořké byste ovšem neměli konzumovat ve větším množství, protože pak mohou způsobit trávicí potíže a vyvarovat by se jí měli lidé náchylní k hypoglykémii (příliš nízká hladina cukru v krvi) a rovněž těhotné ženy.
- Ačkoli plody skutečně trošku připomínají okurky, jejich povrch je drsný a výrazně rýhovaný. Dorůstat přitom může až do délky 50 cm.
Autor: redakce