Přijet, objednat, převzít a zase odjet, to vše bez nutnosti vystrčit nohu z auta. Tak by se dal popsat koncept drive-thru podniků neboli prodejen jídla z okénka do aut. Kdo s touto myšlenkou přišel jako první a inspiroval celý svět?
Ten pohled známe z mnoha amerických snímků. Filmový hrdina přijede k okénku, objedná si, a aniž by vystoupil z auta, převezme pití, případně jídlo, a jede zase dál. Tzv. drive-thru restaurace se postupně rozšířily do celého světa a najdeme je i u nás.
Koncept drive-thru má své kořeny v dřívějších drive-in restauracích. Drive-in restaurace, kde si zákazníci objednávali jídlo a konzumovali ho ve svých automobilech, byly populární již ve 20. letech 20. století. Řetězec Pig Stand z Texasu patřil k prvním, který tento koncept zpopularizoval.
Kdo s drive-thru přišel jako první?
První drive-thru restauraci vytvořil podle údajů na DelightedCooking v roce 1947 Sheldon „Red“ Chaney, provozovatel podniku Red’s Giant Hamburg ve Springfieldu ve státě Missouri. Restaurace se nacházela na slavné Route 66 (podél Route 66 se objevila první rychlá občerstvení) a sloužila zákazníkům až do svého uzavření v roce 1984.
Podle místní legendy Sheldon Chaney původně provozoval čerpací stanici a hotel a později se rozhodl přejít na prodej hamburgerů motoristům cestujícím po Route 66. Chaney si přál, aby restaurace lidem připomínala piknik a ti tak měli pocit, že jedí venku.
Na vynález první restaurace tohoto druhu si činí nárok několik dalších společností, včetně řetězce hamburgerů In-N-Out, který otevřel drive-thru až v roce 1948, a Jack in the Box, založeného v roce 1951.
Další inovace přišly vzápětí
Další společností, která sehrála významnou roli v rozvoji drive-thru restaurací, byl kalifornský řetězec In-N-Out Burger. Jak uvádí Insider, tato firma zavedla v roce 1948 dvoucestný reproduktorový systém pro objednávky, což byl průlomový vynález, který změnil způsob, jakým lidé objednávali jídlo.
Harry Snyder, spoluzakladatel společnosti In-N-Out, vyvinul tento systém ve své garáži, aby umožnil zákazníkům objednávat rychleji a pohodlněji.
Pravá sláva drive-thru konceptu však přišla až později. Menší řetězce jako Jack in the Box a Wendy’s jej zavedly v 60. letech. Jeden z nejznámějších řetězců rychlého občerstvení, McDonald’s, na drive-thu provozovny počkal až do 70. let.
Dnes můžeme vidět drive-thru okénka nejen v restauracích rychlého občerstvení, ale také v kavárnách, bankách a dalších typech podniků.
Zdroj: DelightedCooking, Insider, History, LoveFood
Autor: Dominika Jandorová