Himálajská sůl má růžovou barvu, čímž se liší od běžné stolní soli. Tento rozdíl však není ani zdaleka nejpodstatnější. Především je totiž výrazně zdravější, takže pokud ji ještě nepoužíváte, začněte.
Himálajská sůl vzniká již 200 milionů let!
Himálajská sůl pochází z dolu Khewra na území Paňdžábu, a to v pákistánské části (druhá patří Indii). Její vznik přitom započal již před 200 miliony lety, kdy nastalo postupné vysychání místního moře. Sůl, která vznikla odpařováním vody, se během tohoto dlouhého období dostala až do hloubky 800 metrů. K lidskému objevu, že je pod zemí tak vysoká koncentrace soli, však samozřejmě došlo mnohem později. Stalo se tak ale už ve starověku, kdy na tuto skutečnost přišli členové armády Alexandra Velikého a zřejmě již tehdy se započalo s těžbou. Těží se tu tedy více než 2 000 let, nicméně do světa se himálajská sůl vyváží teprve od 16. století.
Kde himálajskou sůl ochutnat?
Sůl je k dochucování pokrmů používána odedávna. Na druhou stranu běžná stolní sůl rozhodně neprospívá našemu zdraví. Naneštěstí ji lze nalézt ve většině domácností i restaurací. To se ale naštěstí začíná v poslední době měnit. Proto už některé podniky používají zdravější varianty, a to včetně té himálajské. Tu navíc seženete v mnoha obchodech, ačkoli se západním světem se v tomto ohledu zatím srovnávat nemůžeme. V každém případě si můžete pořídit hrubou, mletou, ale třeba také bylinkovou himálajskou sůl.
Uplatnění himálajské soli se nenachází pouze v kuchyni
Veškeré výše zmíněné varianty himálajské soli lze samozřejmě použít v kuchyni, a to k dochucení nejrůznějších pokrmů. Jenže v domácnosti ji lze využít i dalšími způsoby. Pokud kupříkladu po náročném dni rádi relaxujete v koupelně, velmi vhodná je i jako sůl do koupele. Díky své růžové barvě ji navíc kupují lidé, kteří si potrpí na zajímavé interiérové dekorace. Himálajská sůl zkrátka a dobře najde své místo na mnoha místech domácnosti.
Vliv himálajské soli na lidské zdraví
Už jsme zmínili, že je himálajská sůl výrazně zdravější alternativou běžné soli, jež je rafinovaná, tzn. průmyslově upravená. To má za důsledek, že obsahuje prakticky pouze chlorid sodný. Ne že by tato sloučenina škodila lidskému zdraví, právě naopak, nicméně přítomny jsou rovněž některé chemické látky, které působí proti vlhkosti či spékání. Himálajská sůl je naopak nerafinovaná, takže se v ní chemikálie nevyskytují. A navíc obsahuje přírodní jód a více než 80 desítek dalších zdraví prospěšných prvků, včetně hořčíku, síry, draslíku, železa nebo vápníku.
Zajímavosti o himálajské soli
- Ptáte se, proč je himálajská sůl vlastně růžová? Důvodem je přítomnost čistého železa, které pochází z lávy.
- Důl Khewra se nenachází přímo v Himálajích, ale několik set km dále. Na mapě jej konkrétně naleznete zhruba 160 km jižně od Islámábádu, tedy hlavního města Pákistánu.
- Pokud himálajskou sůl kupujete, nemusíte se obávat, že by jen tak došla. Podle všeho je totiž v dole Khewra přes 200 milionů tun této sloučeniny.
- Khewra je dokonce druhým největším solným dolem na světě. Překonává jej už pouze důl Goderich v kanadském Ontariu.
- O himálajskou sůl s největší pravděpodobností nepřijdou ani příští generace. Pokud se totiž bude pokračovat v současném množství těžby, její ložisko vydrží téměř 700 let!