Hermelín patří v České republice k velmi oblíbeným sýrům. Hodí se k pečivu, dá se obalit a smažit, grilovat, ale také konzumovat jen tak samotný na obložených talířích. Jaká je ale vlastně historie tohoto vynikajícího pokrmu?
První zmínka o sýru pochází podle serveru Stream už z 16. století. Za jeho původkyni se považuje žena jménem Marie la Fontaine Harel, která měla mít údajně české kořeny.
U nás se sýr proslavil v roce 1923, kdy byla na Přibyslavsku založena mlékárna, která jako první začala vyrábět camembert. Ten své jméno získal podle francouzské vsi, nedaleko které Harel sýry vyráběla.
Kde se vzal hermelín
Značka Camembert pocházející z Francie byla chráněna patentem. Brzy proto bylo třeba vymyslet u nás sýru jiný název. Po 2. světové válce přišel Josef Hojdar s tím, že se bude sýru říkat hermelín, uvádí Top recepty.
Od roku 1946 je pak tento název patentován. Tou dobou byl už také sýr výrazně upraven a chutnal zcela jinak než ten, kterým se tehdy nechali lidé v naší zemi inspirovat. Od té doby se hermelín příliš nezměnil.
Dnes se jedná o sýr, který milujeme čerstvý k pečivu, obalovaný a smažený, grilovaný, ale také nakládaný. Právě poslední zmíněná lahůdka je podle webu iRozhlas velmi vyhledávaná mezi cizinci.
Typické pro Čechy
V restauracích si cizinci nakládaný sýr objednávají podle všeho velmi často. Typicky jde právě o hermelín, který je oblíbený u mužů i žen.
Důvodem je pravděpodobně nejen chuť sýru naloženého v oleji se zeleninou, ale také to, že jídlo velmi dobře vypadá. Češi zkrátka nakládaný hermelín umí připravit tak, aby byl na první pohled lákadlem.
Zdroj: Deník, Stream, iRozhlas, Top recepty, Zprávy aktuálně
Autor: Šárka Cvrkalová