Většina lidí ví, co jedí lidé, kteří se prezentují jako vegetariáni nebo vegani. Vitariánství je možná trochu méně známý pojem. Lidé v tomto případě konzumují tepelně neupravené potraviny, případně jídla upravená tepelně za určitých podmínek.
A právě k nim patří Helena Houdová. Bývala dříve úspěšnou modelkou, založila charitativní organizaci a také procestovala velkou část světa. Dnes se živí tím, že se věnuje zdravé stravě a snaží se lidi léčit jídlem.
Dříve byla Houdová vegetariánkou. Pak přešla na rostlinnou stravu. Jenomže postupem času se propracovala až k vitariánství a snaží se k němu vést také svou velkou rodinu.
Posunula jsem se na další úroveň
„Myslím, že moje cesta byla přirozená. Vegetariánkou jsem byla hlavně proto, že jsem nechtěla mít podíl na způsobu, jakým člověk zachází se zvířaty. Nechtěla jsem být důvodem utrpení jiných bytostí,“ popisuje Helena své začátky.
„Pak mě začal zajímat vliv živočišné stravy na naše zdraví obecně, a přišlo veganství. Před dvěma lety se pro mě jasnou volbou stala živá strava, která to vše posouvá ještě na další úroveň,“ přiznala v roce 2015 deníku Blesk pro ženy.
Jí podle ní celá rodina
Na dotaz, zda se vitariánskou stravou živí také její muž a tři děti, odpověděla Houdová: „Ano, celá rodina jíme rostlinnou stravu. Přes to nejede vlak.“ Pak ještě vysvětlila, že jídelníček není nijak složitý.
Ráno prý má nejraději smoothie s borůvkami či kokosem. Přidává někdy také papáju nebo to, co má zrovna po ruce. A pokud mléko, tak samozřejmě vždy kokosové či mandlové.
„Když cítím, že mi chybí vitamin B12, přidávám ještě rostlinnou bílkovinu,“ doplnila s tím, že doplňky stravy nejsou problém, ale vždy musí kontrolovat, aby obsahovaly jenom rostlinné složky.
„K obědu si obvykle dám salát z výhonků slunečnice nebo hrášku, které mají přibližně stejně bílkovin jako maso, a navíc jsou čisté a lehce stravitelné. K nim přidávám špenát a rukolu a salát kale. Protože miluji avokádo, nesmí denně chybět v mém jídelníčku,“ popsala Houdová.
Nakonec dodala, že když dělá nějaké ovocné džusy, přidává do nich organická jablka a další sladké ovoce nebo med, díky kterému dětem více chutná. Prý není žádný problém, aby se celá rodina najedla zdravě.
Nemůže si jídelníček vynachválit
Strava, kterou se Helena živí, prý má obrovský vliv na to, jak vypadá a jak se cítí. Podle svých slov nikdy dříve neměla zdravější pleť nebo více energie. To se podepisuje i na jejím sebevědomí.
I na svém manželovi a dětech Houdová pozoruje, že jim dělá jídlo dobře. Ačkoli je musí kontrolovat a tak trochu jim ho nutit, kdyby si prý myslela, že je to něco špatného, nikdy by to pro ně nedělala.
Terapie jídlem není nijak složitá
Houdová kromě své rodiny pomáhá s jídelníčkem také mnoha lidem, kteří o to mají zájem. Nejdůležitější prý je podle ní přesvědčení, že jim jídlo opravdu s nemocemi pomůže. Když za ní někdo takový přijde, ráda mu poradí, co a jak.
„Nemoc není nepřítel, jen přichází v okamžiku, kdy už duše vyčerpala všechny možnosti, jak k nám mluvit, protože my ji neslyšíme. Celá myšlenka raw food stojí na tom, že tělo udělá maximum pro to, aby se samo vyléčilo. Naše tělo přeci nechce umřít,“ vysvětluje.
„Imunitní systém má potom sílu bojovat proti virům a bakteriím, protože nemusí svádět boj ještě s chemikáliemi a různými éčky či posilovači chutí a podobně. Respektujte se a mějte rádi své tělo. Tak překonáte v životě všechno,“ dodává závěrem žena, která už mnoho let žije tímto stylem života.
Zdroj: vitalia.cz, prozeny.bleks.cz, tyden.cz
Autor: Shani Maiová