Každý listopad vzbudí v japonské vesnici pořádný rozruch pokrmy na bázi vos. Hachinoko jsou vosí larvy, které si dopřával i zesnulý císař Hirohito. Nejraději si na nich pochutnával ve smažené úpravě s vařenou rýží, cukrem a sójovou omáčkou.
Obliba vosích larev v japonské kuchyni
Hachinoko neboli vosí larvy jsou oblíbenou delikatesou v japonských prefekturách Nagano a Gifu. Restaurace v těchto oblastech je servírují jak místním, tak cizincům jako kuriozitu. I některé obchody mají ve svém sortimentu larvy v plechovce.
Larvy vos a včel mají svůj festival
Velkým lákadlem pro gastroturistiku je Hebo Matsuri, každoroční festival věnovaný všemu, co souvisí s vosami. Třetího listopadu se tak ve vesnici Kushihara v Gifu schází fanoušci vos, kteří přichází kupovat hmyz v různých podobách, včetně tradičního hachinoko gohan (larvy s dušenou rýží) a gohei mochi (grilovaná lepkavá rýže obalená v sójové omáčce, cukru, mletých arašídech a drceném hachinoko podávaná na jehlách). Tento oblíbený pokrm má pikantní, sladkou a kouřovou chuť.
Kromě jídla je festival plný atrakcí a zábavných akcí, které souvisí s vosami. Jedna ze soutěží je například o největší vosí hnízdo. Kdo přinese nejtěžší hnízdo, má vyhráno.
Vášeň pro hmyz
Japonsko sdílí podobnou vášeň s dalšími asijskými zeměmi, kde se určitý hmyz konzumuje jako výživný zdroj potravy. V Japonsku se konzumuje několik běžných druhů hmyzu. Kromě hachinoka je to například inago (kobylky rýžové).
Pokrm s historií
Konzumace hmyzu má kořeny hluboko v historii hlavně horských oblastí, kde bylo omezené množství dobytka a ryb. Hmyz je vítaným zdrojem prospěšných tuků, bílkovin a vitaminu B. V těžkých dobách doplňovaly inago a hachinoko stravu mnoha lidí, zejména během chladných zimních měsíců a po devastaci země zaviněné druhou světovou válkou.
Po polovině 20. století, kdy se průmyslová kontrola škůdců stala běžnější a kdy byla vysoce kvalitní potrava dostupná všem, se tradice konzumace inago a hachinoko pomalu začala vytrácet.
Larvy jako hit současnosti
Dnes se konzumace obou těchto druhů hmyzu těší oživení, protože jsou snadno dostupné v balené formě a moderní kuchaři na ně pohlížejí jako na udržitelný a chutný zdroj potravy. Navíc je teď konzumace netradičních a zdravých potravin v módě.
Inago připravené jako tsukudani je tradiční pokrm se sójovou omáčkou, cukrem a saké. Jde o oblíbené křupavé občerstvení. Často se podává s pivem, saké nebo čajem a jako příloha k tradičnějším hlavním jídlům. Znalci popisují, že inago má jemnou oříškovou chuť. Tsukudani a hachinoko jsou jemnější a lze je podávat s rýží v pokrmech zvaných hachinoko gohan a hebo gohemochi.
Turisté si mohou hachinoko i inago v Japonsku objednat i online, a dokonce existují i prodejní automaty. V restauracích nebo na festivalu vos a včel jde samozřejmě o atmosféru a dokonalý gastronomický zážitek. Navíc na festivalu je na výběr mnoho pokrmů od různých prodejců. Návštěvníci se mohou dozvědět celou řadu zajímavostí z historie, a ještě se pobavit. Na takových kulturních akcích mohou koupit i čerstvé larvy domů, aby si vyzkoušeli podle získaných znalostí, jak takový netradiční pokrm připravit.
Ve velkých japonských městech jsou vyhlášená místa, kde se dají tyto národní pokrmy koupit v exklusivní kvalitě v pouličních stáncích, kde se zákazník může dívat na celý proces přípravy svého jídla.
Zážitky z návštěvy Japonska spojené s ochutnávkou těchto netradičních pokrmů se často stávají oblíbeným tématem na sociálních sítích.
Zdroj: atlasobscura.com, beemission.com
Autor: Lída Kropáčková