Harrisa: Ostrá papriková pasta plná zdravých látek. Hodí se i k přípravě dušené zeleniny

Zdroj: Pixabay

Pokud patříte k milovníkům ostrých pokrmů, pravděpodobně už jste slyšeli o harrise. Pokud ji neznáte, možná ji během podzimu budete chtít zařadit do svého jídelníčku. Jde totiž o jídlo, které výrazně posílí vaši imunitu.

Harrisa je pálivá papriková pasta, která pochází ze severní Afriky, konkrétně z Tuniska. Je to směs mletých papriček chilli, česneku, olivového oleje a koření, jako je kmín, koriandr a pepř. Často se do ní přidávají i rajčata nebo citronová šťáva.

Zdravotní přínosy harrisy

Tato ostrá omáčka se používá především v kuchyni zemí Maghrebu (Tunisko, Alžírsko, Maroko), ale díky své popularitě se rozšířila i do dalších částí světa, píše Food & Wine. Slouží jako koření nebo dip k různým pokrmům.

Pro naše tělo je harrisa v mnoha ohledech přínosná. Látky v chilli mohou urychlit metabolismus, papriky a koření obsahují plno antioxidantů a vitamínu C, píše Sous Chef. Kromě toho má pokrm silné protizánětlivé účinky a posiluje lidskou imunitu.

Ostrá dušená zelenina

Harrisa se dá využít při přípravě mnoha pokrmů. Já osobně ji využívám, když dělám dušenou zeleninu. Ta potom získá velmi ostrou chuť, což moje rodina oceňuje. Vyzkoušejte si toto zdravé jídlo doma udělat i vy.

Na přípravu jídla budete potřebovat 2 lžíce olivového oleje, cibuli, 2 stroužky česneku, červenou papriku, 2 mrkve, cuketu, lilek, plechovku krájených rajčat, 3 lžíce harrisy, sůl, pepř a koriandr.

V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek, osmažte je do změknutí, potrvá to asi 3 minuty. Přidejte papriky, mrkev, cuketu a lilek.

Smažte zeleninu asi 5 minut za občasného míchání. Přidejte krájená rajčata a harrissu. Vše dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Nakonec pokrm dochuťte solí a pepřem.

Zelenina se podává posypaná čerstvým koriandrem, hodí se jako příloha k bramborům a masu.

Zdroj: Autorský recept, Sous Chef, BBC Good Food, Food & Wine

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz