Harmonikové brambory jsou pokrm, který se už nějakou dobu objevuje na sociálních sítích. Když jsem je poprvé zkoušela připravovat doma, neměla jsem tušení, že si jídlo moje rodina tolik oblíbí. Od té doby ho dělám poměrně pravidelně.
Tohle jídlo se dá využít jako příloha k masu, často ho ale dělám i jen tak samotné jako lehkou večeři například k zeleninovému salátu. Křupavé brambory s česnekovou chutí vyzkoušejte doma rozhodně i vy.
Snadná příprava
Na přípravu harmonikových brambor v podstatě potřebujete jenom pár ingrediencí. Základem jsou samozřejmě brambory. Ideální jsou větší, které se budou dobře krájet a vytvoří tak snadněji dobře vypadající harmoniku.
Dále si připravte olej a koření podle svých chutí. Já používám česnek, který obvykle pokrájím na plátky, protože máme doma rádi, když je v jídle pořádně cítit. Pokud ale využijete česnek sušený, nebo zvolíte zcela jiné koření, chyba to také nebude.
Proč harmonikové brambory?
Jak název receptu napovídá, brambory na talíři připomínají harmoniku. Toho docílíte tak, že je před zapečením nakrojíte ze všech stran, nicméně žádný z řezů nedokrojíte do konce. Do vzniklých mezer potom dávám plátky česneku a lístky bazalky.
Vy ale můžete jednoduše smíchat olej s kořením a brambory jím potřít. Pak už zbývá jen brambory dát do trouby, nebo do horkovzdušné fritézy, kde je upečete dokřupava.
Brambory se podávají k pečenému masu, zeleninovému salátu, skvěle ale chutnají i samotné, třeba s nějakým domácím dipem. Já k nim miluji jogurtový dip s bylinkami, často k nim ale také podáváme obyčejný kečup.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová