Mluví se o ní asi jako o nejoblíbenější polévce v Maroku. Její chuť je lehce štiplavá, trochu nasládlá a tak správně pikantní, že se k ní budete s oblibou vracet, jakmile ji poprvé ochutnáte.
Je oblíbená jako předkrm. Místní na ni sázejí jako na lehké jídlo mezi dalšími pokrmy. Velmi často se konzumuje během ramadánu, maročtí židé ji jedí v rámci ukončení půstu během Jom kipuru.
Co je Harira?
Marocká polévka má rajčatový základ, který může za její lehkou nasládlost a zároveň maličkou kyselost, kterou v ní ucítíte.
V polévce nesmí chybět dávka luštěnin, přidávají se také těstoviny. Nejčastěji se při přípravě hariri sáhne po lámaných špagetách.
Navodí ty správné chutě
„Obvykle se podává s datlemi,“ píše mymoorishplate.com. Kombinuje v sobě hned několik chutí, proto na ni místní obyvatelé sázejí jako na jakýsi předkrm.
Dokáže totiž navodit ty správné chutě. Obvykle se také podává s vymačkaným citronem, který ještě zvýrazní její chuť.
Při ramadánu je to nejkonzumovanější jídlo
Ramadán je nejdůležitější měsíc v islámském kalendáři. Je devátým měsícem islámského lunárního kalendáře.
Během tohoto měsíce se dodržuje půst. Zajímavostí je, že právě během ramadánu je harira nejkonzumovanějším jídlem.
Můžete se v tomto období procházet po obytných ulicích jakéhokoli města v Maroku a cítit její vůni. Připravuje se snad všude.
Má několik variací
Harira je považována za tradiční marockou polévku. Neexistuje však pouze jedna její verze. „Polévka se nejčastěji vyrábí z jehněčího masa,“ píše travlinmad.com.
Nikdy se nepřipravuje z vepřového masa. Dále v této polévce najdete cizrnu nebo jiné druhy fazolí, čočku, cibuli, rýži, rajčata, rozšlehaná vejce a špetku olivového oleje.
K dochucení se nejčastěji používá skořice a koriandr, na dobarvení pak kurkuma. Jakmile jsou ingredience smíchány, polévka se zahustí rozmíchanou moukou a vodou a často rajčatovou pastou, a nakonec se navrch přidá citronová šťáva.
V troubě nebo v tlakovém hrnci
Harira se nejenže připravuje na vícero způsobů, co se týče konkrétních ingrediencí, ale různí se i způsoby přípravy.
Někdo k přípravě této oblíbené marocké polévky využívá tlakový hrnec. Jiný ji ale peče v troubě, například ve velkém pekáči. Každá rodina má svůj recept, který se traduje z generace po generaci. V některých rodinách se harira připravuje bez masa.
Zdroj: mymoorishplate.com, travlinmad.com
Autor: Karolína Nezbedová