Brynzové halušky jsou tradičním pokrmem našich slovenských sousedů. Samozřejmě se však připravují v mnoha úpravách. My si dnes uvaříme cuketové halušky. Ale co začít tím, kdy se vlastně halušky poprvé objevily?
Oficiální slovenské zdroje zasazují konzumaci halušek již do 17. století. Další zdroje pak tvrdí, že vznik tohoto bramborového pokrmu je spjat se začátkem pěstování brambor, podle čehož by se datoval do 19. století. Podle některých pramenů byly halušky pouze sezónním pokrmem, a tudíž se nemohly stát jídlem většiny Slováků.
Halušky sloužily k věštění
Bez ohledu na historické neshody jsou však halušky typickým jídlem Slovenska, o čemž svědčí i jejich využití na den Ondreja a Andreja. Poslední listopadový den patří kromě Štědrého večera k nejdůležitějším věšteckým dnům roku.
Věštění na Vánoce nebo na Ondreja a Andreja má něco společného, a to, že se dívky snažily zjistit podrobnosti své svatby (kde, kdy, jak a s kým se bude konat svatba).
A jak to souvisí s haluškami? Děvčata házela jména chlapců do halušek nebo pirohů a pak je hodila do vody. Voda začala vřít a halušky vyplavaly na povrch. Každá dívka si vybrala jednu halušku, která měla chlapecké jméno. Chlapecké jméno mělo poukázat na budoucího ženicha.
Recept na cuketové halušky
Cuketové halušky jsou skvělou volbou pro vegetariány. Pokud však mezi strávníky máte milovníka masa, můžete v základu k cibuli přidat 250 g uzené slaniny či krkovičky. Na bezmasou verzi si připravte:
- 800 g cukety
- 500 g kysaného zelí
- cca 240 g hladké mouky
- střední cibuli
- sůl
- pepř
- vajíčko
- lžíci oleje
Začněte omytím cukety. Odstraňte její kraje a najemno cuketu nastrouhejte, posolte a nechte uvolněnou vodu odkapat v cedníku. Mezitím si oloupejte cibuli, najemno ji nakrájejte a za použití oleje ji osmahněte dozlatova. K osmahnuté cibuli přidejte kysané zelí, trochu posolte a opepřete. Duste pod pokličkou asi čtvrt hodiny.
Cuketu v cedníku zlehka vymačkejte, dejte do mísy a přidejte k ní vejce, sůl a postupně přisypávejte hladkou mouku, dokud nevznikne husté těsto. Do hrnce napusťte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Pomocí lžíce a síta na halušky vytvořte z těsta halušky a nechte ve vodě 1 až 2 minuty povařit. Poté halušky vyjměte, propláchněte ve studené vodě a smíchejte se zelím.
Zdroj: iReceptář, Forbes, Slovenské pověsti, Cestovinky
Autor: Dominika Jandorová