Přemýšlíte, jakým dezertem v létě odměnit své děti nebo třeba i sami sebe? Chcete podávat hostům po obědě něco netradičního, co je zároveň potěší v horkých dnech? Máme pro vás ideální tip. Vyzkoušejte halo halo.
Halo halo je populární filipínský dezert, jehož název v původním jazyce znamená mix-mix, uvádí The Kitchn. Jedná se o osvěžující ledovou pochoutku, která je ideální pro horké tropické dny.
Co se doma zrovna najde
Jak píše Staycations, přesný původ halo halo není zcela jasný, ale většina teorií se shoduje, že se vyvinul ve 20. a 30. letech 20. století. Pravděpodobně byl inspirován japonským dezertem kakigōri, který na Filipíny přinesli japonští přistěhovalci.
Filipínci tento koncept převzali a obohatili ho o místní ingredience. A těch je celá řada. Základem dezertu je vždy led, mléko a ovocné želé. O co všechno ho pak obohatíte, je ale prakticky na vás. Právě i proto se pokrm jmenuje halo halo nebo, jak bylo řečeno, mix-mix.
Domácí příprava dezertu
Pokud chcete dezert připravit doma, není na tom nic komplikovaného. Budete potřebovat kokosové mléko, aby byl pokrm co nejvíce autentický. Použít ale můžete i mléko mandlové nebo ovesné.
Do sklenice dejte několik kostek ledu a mlékem je zalijte. Potom přidejte nahoru lžíci ovocného želé. V tuto chvíli je už na vás, jak budete postupovat dál.
Filipínci běžně do halo halo dávají zmrzlinu, kterou vmíchají do mléka, želé potom zdobí čerstvým ovocem, kousky čokolády, oříšky nebo sušenkami. Někdy přidávají také ovoce kompotované.
Na závěr se pokrm přelévá tekutou čokoládou, ovocnými šťávami či medem. Někdo říká dezertu pokrm, někdo nápoj. V každém případě se podává ve vysokých sklenicích s dlouhou lžičkou a brčkem.
Zdroj: SBS, Staycations, Halo halo, The Kitchn
Autor: Šárka Cvrkalová