Pro podzim a Halloween jsou typickou výzdobou dýně všeho druhu, zejména ty vydlabané. Po skončení tohoto svátku a s blížícím se adventem se lidé těchto dýní zbavují, avšak ne příliš šťastným způsobem.
Podle webu Daily Mail mohou mít vyhozené dýně fatální účinky na volně žijící živočichy, zvlášť pokud jsou vyhozeny jen tak do přírody. Ačkoli se může zdát, že jde o zcela neškodnou věc, tykve rozkládající se v lese mohou přitahovat krysy, mohou být smrtelné pro ježky, nebo mohou znehodnocovat půdu, a tím poškozovat rostliny a houby.
Kam s dýní? Darujte, kompostujte, recyklujte
Pokud vás tedy podzimní dekorace omrzela, vyhoďte ji do popelnice na potravinový odpad nebo do kompostu. A jestliže je dýně v dobrém stavu, je skvělou možností si na ní ještě pochutnat.
Alternativ, jak s dýní naložit, je hned několik. Můžete ji věnovat na farmy nebo do zoologických zahrad jako krmivo pro zvířata, zakopat ji na zahradě, kde se přirozeně rozloží, nebo z ní udělat krmítko pro ptáky a zavěsit ji na strom.
V posledních letech se stává trendem vyhazování dýní do přírody, přitom pro ježky mohou být smrtelně nebezpečné. Ti si na podzim vytváření tukové zásoby na zimní spánek a dýně je pro ně snadno dostupná potrava.
Jsou škodlivé pro ježky i životní prostředí
„Ačkoli pro ně masité vláknité plody nejsou toxické, mohou jim způsobit žaludeční potíže a průjem, protože nejsou uzpůsobeni k pojídání velkého množství ovoce,“ uvedl Trevor Weeks ze záchranné služby pro volně žijící živočichy. „To může vést k jejich nadýmání a nebezpečné dehydrataci, která může být smrtelná. V tomto ročním období si nemohou dovolit onemocnět, jinak by nemuseli přežít zimní spánek,“ dodal.
I když si lidé mnohdy myslí, že udělali dobrou věc, když dýně ponechali v přírodě místo toho, aby je vyhodili do popelnic, ve skutečnosti tomu tak není. Navíc podle Climate Central dýně a další druhy organického odpadu uvolňují metan, který je ve skutečnosti 25krát škodlivější pro životní prostředí než oxid uhličitý. A že se každý podzim celosvětově vyhodí miliony kilogramů dýní!
Přitom si na dýni můžete ještě dobře pochutnat za předpokladu, že není příliš stará, nebyla v ní svíčka, a byla v chladnější místnosti. Vydlabaný obsah lze použít jako základ pro polévku, dušené maso nebo dýňový koláč.
Na dýni si můžete ještě pochutnat
Dýně se skvěle hodí do sladkých i slaných receptů. Vyzkoušet můžete například slané dýňové muffiny. Budete potřebovat: 350 gramů dýně (hokaido nebo máslové), 250 gramů hladké mouky, 120 gramů sýra feta, jeden prášek do pečiva, 160 mililitrů mléka, tři vejce, 100 gramů čerstvého špenátu a dvě lžíce olivového oleje.
Dále ještě hrst různých semínek (slunečnice, dýně, sezam atd.), hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián atd.), lžička soli, pepř na dochucení.
Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostičky, které pokapejte olivovým olejem, opepřete a osolte. Pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem na 200 stupňů asi 20 minut. Poté nechte vychladnout a přibližně čtvrtinu oddělte stranou.
Ke zbylé dýni přidejte ¾ nakrájeného sýru, nasekaný špenát a bylinky, semínka a vše dobře promíchejte. V misce rozmíchejte mléko s vejci a přidejte k připravené směsi. Pak opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Nakonec těsto rozdělte do muffinových formiček, ozdobte zbylými kostičkami dýně a sýrem a dejte péct na 200 stupňů asi 18 minut.
Rychlá a zdravá pomazánka
Výborná a rychlá je také dýňová pomazánka: nakrájejte, osolte a opepřete půl kilogramu dýně, zakápněte olejem a na plechu s pečicím papírem upečte dozlatova. Po vychladnutí přidejte 100 gramů tvarohu, lžičku sušeného tymiánu a trochu citronové šťávy. Vše rozmixujte na hladkou pomazánku. Podávejte nejlépe na celozrnném pečivu, můžete dozdobit slunečnicovými semínky.
Další možností využití dýně je rozmixovat dužinu v kuchyňském robotu, a připravit si tak domácí dýňové latté za přidání kávy, mléka, skořice, zázvoru a muškátového oříšku. A pražená dýňová semínka mohou posloužit jako výživná svačinka.
Pokud je však dýně slizká, plesnivá, byla venku, nebo v ní byla svíčka, neměla by se jíst a je určena ke zkompostování.
Zdroj: dailymail.co.uk, dogonews.com, soyummy.com, krkonossky.denik.cz
Autor: Silvie Grulichová