Pokud někdy budete mít možnost navštívit Island, jedním z nezapomenutelných zážitků rozhodně může být ochutnání pokrmu s názvem hákarl. Ve skutečnosti mnoho lidí právě kvůli tomu do země cestuje. Jde o fermentované kousky žraloka, na kterých si ale nepochutná každý.
Konzumace tohohle jídla rozhodně není pro slabé nátury. Pokrm má totiž velmi pronikavý zápach. A když se přenesete přes něj, budete se muset vypořádat s chutí, kterou mnoho lidí za vynikající nepovažuje, píše Finedining Lovers.
Žralok malohlavý
Jakmile se podaří rybáři chytit žraloka malohlavého, je už zbytek práce jednoduchý. Příprava pokrmu není nijak složitá. To, jak pokrm chutná, je ovlivněno především prostředím, ve kterém tato paryba žije.
Aby se žralok mohl účinně vyrovnávat s nízkou teplotou a vyšší salinitou vody, je jeho tělo plné dusičnatých látek. To je také důvod, proč pokrm nejen při přípravě zapáchá močovinou, vysvětluje Apetit.
Dlouhá doba přípravy
Příprava žraloka ke konzumaci není složitá, trvá ale dlouhé týdny. Maso se očistí, nakrájí na proužky a nechá se ležet v písčitých jámách zakrytých kameny. Výsledkem jsou tuhé proužky žraločí kůže s přischlou krustou masa, které se vyznačují ostrým, štiplavým zápachem.
Maso se takto nechá ležet až čtyři měsíce. Potom se pokrájí na kostičky a podává se chlazené. Jediné, čím se dochucuje, je citron a sůl. Zapáchá i chutná po čpavku, mnoha lidmi je ale přesto považováno za pochoutku.
Podle lidí, kteří v minulosti měli možnost hákarl ochutnat, není cítit žralok rybinou téměř vůbec. Spíše prý pokrm připomíná zrající sýr.
Zdroj: iDNES, Apetit, Adventures, Finedining Lovers
Autor: Šárka Cvrkalová