Jedná se o národní skotské jídlo. V mnoha lidech přesto vyvolává nechuť a v některých zemích je dokonce zakázáno. Haggis je pokrm, který mnoho lidí touží ochutnat. Na druhou stranu mnozí ale odmítnou, jakmile slyší, o co se vlastně jedná.
Haggis se tradičně skládá z ovčích vnitřností, ovčího loje, cibule, ovesné krupice a koření. Jeho přesný původ není zcela jasný, ale podobné pokrmy se objevovaly už ve starověkém Římě, píše Britannica.
Základ slavnostních večeří
Skotové si na pokrmu pochutnávají. Mnoho cizinců se ale nedokáže přenést přes to, že jde v podstatě o mletá ovčí játra a plíce zabalená do ovčího žaludku, který slouží jako přírodní jedlý obal.
Haggis se podává často na slavnostních večeřích. Jednou z akcí, na kterých nikdy nesmí chybět, je každoročně pořádaná večeře Burns Supper, kterou Skotové dělají na počest básníka Roberta Burnse, vysvětluje History Today.
Jak se vlastně Haggis připravuje?
Na přípravu tohoto pokrmu potřebujete ovčí žaludek, 500 gramů ovčích vnitřností (plíce, játra, srdce), 200 gramů ovčího loje, 300 gramů ovesné krupice, 2 cibule, sůl, pepř, tymián, muškátový oříšek a hovězí vývar.
Očistěte a uvařte vnitřnosti, poté je najemno nasekejte. Smíchejte nasekané vnitřnosti s ovesnou krupicí, lojem a kořením. Přidejte nasekané cibule a tolik vývaru, aby vznikla vlhká směs.
Následně naplňte směsí očištěný ovčí žaludek, ale nechte trochu prostoru pro jeho rozpínání. Zašijte žaludek a vařte ho ve vodě asi 3 hodiny. Jídlo se potom obvykle podává s bramborovou kaší.
Zdroj: Historic UK, History Today, Scotland City Tours, Britannica
Autor: Šárka Cvrkalová