Hadí maso je exotické a vzácné pro lidi, kteří nejsou obeznámeni s lovem a odchytem hadů. V obchodech se najde jen zřídkakdy. Přesto jsou země, kde je jeho konzumace stále zakořeněná. Někde představuje cenný zdroj živin, jinde se konzumuje spíše jako kuriozita.
Jak chutná had
Nedostupnost hadího masa zvyšuje jeho přitažlivost. Je přirozené, že se většina lidí zajímá o jeho chuť. Znalci tvrdí, že má svou vlastní jedinečnou chuť, ale nejblíže se chutí podobá kuřeti a rybě.
Zvláštností tohoto masa je fakt, že jeho chuť nese stopy toho, co had pojídá. Hadi, kteří jedí hmyz, mají chuť, která lidem připomíná cvrčky a kobylky, zatímco vodní hadi mají chuť spíše jako ryby. Hadí maso je žvýkací a trochu vláknité a jeho chuť závisí také na způsobu vaření.
Oblíbené druhy pro kuchyňskou úpravu
Sníst se dá téměř každý had, ale nejoblíbenějším hadem, kterého si lidé nejčastěji vybírají k jídlu ve volné přírodě, je chřestýš. Jeho potravou jsou většinou hlodavci a hmyz. Maso má zemitou nebo zvěřinovou chuť podobnou aligátořímu masu. Je bílé a na dotek trochu gumové. Znalci ho také přirovnávají ke křepelce.
Oblíbeným druhem pro kuchyňskou úpravu je chřestýš diamantový, jehož chuť vyniká při úpravě na otevřeném ohni. Není snadné si toto maso dopřát, protože jde o hada, který patří k nejjedovatějším druhům v Severní Americe.
Jak hada nejlépe připravit
To, jak se hadí maso připraví a uvaří, se samozřejmě projeví na jeho chuti. Hadovi se nejprve odřeže hlava a odstraní se vnitřnosti. Poté se stáhne z kůže a maso se rozkrájí na špalíčky. Připravuje se několika oblíbenými způsoby.
Po kovbojském způsobu se maso připravuje na ohni. Pro někoho je nejchutnější smažené a vkládané do tortilly. Méně romantický způsob je běžné pečení v kuchyňské troubě, grilování, restování a dušení.
Před grilováním se doporučuje hadí maso okořenit. Pokud se smaží, obaluje se v koření a kukuřičné mouce. Před opékáním na pánvi nebo restováním s máslem, česnekem a cibulí se maso marinuje. K dušenému pokrmu se přidává mrkev, cibule a brambory.
Trocha nebezpečí je často pro kuchaře výzvou
- Není snadné hada ulovit a u jedovatých druhů to může být hodně nebezpečné. Proto by to měl dělat někdo zkušený. Hlavně se nikdy jedovatý had nechytá holýma rukama.
- Dalším nebezpečím je, že i když je jedovatý had mrtvý, má jed v tesácích, takže je třeba vždy dávat pozor a co nejopatrněji se hlavy zbavit.
- Maso je plné drobných kostí, které představují riziko během konzumace.
Kde je hadí maso oblíbené?
Had je oblíbeným zdrojem bílkovin v některých částech světa, kde je považovaný za obyčejné jídlo. U některých národů je to vítaný zdroj potravy i přes riziko, které představuje jeho lovení.
V Číně jedí nejčastěji hadí polévky s krajtou nebo vodním hadem. Domorodí obyvatelé Austrálie mají maso z buše, které zahrnuje také hady, zejména krajtu. Na jihozápadě Spojených států jsou v nabídce chřestýši.
Na talíři není moc dekorativní, ale z nutričního hlediska jde o plnohodnotné jídlo
Hadi nevypadají moc chutně, přesto mají v jídelníčku své místo. Hadí maso má bílkoviny, sacharidy, vápník, fosfor, železo, vitaminy A, B1 a B2. Jde o maso s malým množstvím tuku. Jako pozůstatek kovbojské kultury se dodnes připravuje i při poznávacích pobytech v přírodě. S největší pravděpodobností ho ocení lidé, kteří jedí ryby, žáby a aligátory.
Zdroj: priceofmeat.com, a-z-animals.com
Autor: Lída Kropáčková