Alkohol je oblíbeným nešvarem po celém světě. Většina z nás tu a tam neodolá něčemu ostřejšímu, například při nějaké výjimečné příležitosti. Někdo holduje vodce, jiný neodolá skleničce vína a jsou i tací, kteří podlehli výzvě v podobě hadího alkoholu.
Že jste o hadím alkoholu ještě nikdy předtím neslyšeli? Nevadí. Šílenství známé jako Habushu je populární zejména v Japonsku, v Číně, na Filipínách nebo také v Jižní Koreji.
Okinawské víno
Habushu je někde též známé jako habu saké nebo okinawské víno. Pravdou je, že tento hodně netradiční nápoj pochází právě z Okinawy.
Pokud na hadí víno někde ve světě narazíte, s největší pravděpodobností ho bezpečně poznáte. V kterém jiném alkoholu totiž plave had?
Ano, čtete správně. Nedílnou součástí hadího alkoholu je vysoce jedovatý had, v některých lahvích jsou dokonce uloženi hadi dva.
Alkohol s hadem uvnitř
Had, který patří do čeledi zmije a je také docela podobný chřestýšovi, se zaživa odchytí a následně se položí na led.
Po několika minutách na ledu had omdlí. „Poté se rozřízne, vnitřek se vyjme a had se opět zašije,“ vysvětluje morejapanplease.com.
Had je poté umístěn do lahve naplněné alkoholem. Zajímavostí je, že jakmile se had probudí, vystartuje, neboli udeří, a vzápětí okamžitě umírá.
To je důvod, proč je možno natrefit na některé láhve habushu, které mají uvnitř sebe hada v úderné poloze.
Existuje i další způsob přípravy hadího vína. Při něm se had zaživa vloží do lahve s alkoholem a nechá se utopit.
Bylinky a med
Po uložení hada do lahve s alkoholem ještě ani zdaleka není hotovo. Podmínkou je, aby měl alkohol minimálně 60 %.
V alkoholu se had nechává minimálně měsíc. „Poté se do lahve přidají ještě bylinky a med,“ doplňuje nihonscope.com.
Kombinace bylinek a medu dodá alkoholu typickou nažloutlou, nebo chcete-li nazlátlou barvu. Alkohol neutralizuje jed, víno proto není jedovaté.
Má vedlejší účinky?
Někdo se bojí, že je hadí víno jedovaté. Přece jen je jeho hlavní složkou extrémně jedovatý had. Jak ale bylo zmíněno výše, díky vysokoprocentnímu alkoholu se není čeho bát.
Leda pořádné kocoviny pro toho, kdo se odhodlá tenhle netradiční alkoholový nápoj vyzkoušet. Někteří ale věří v jeho vliv na mužské libido.
Někteří lidé jsou přesvědčeni, že popíjení hadího vína může pozitivním způsobem zlepšit nejen mužské libido, ale také podpořit pánskou erekci. Důkazy potvrzující tuhle myšlenku ale neexistují.
Zdroj: morejapanplease.com, nihonscope.com
Autor: Karolína Nezbedová