Obliba avokáda se z Mexika, kde má svůj původ, rozšířila po celé Americe a později i celém světě. Guacamole, které se z avokáda dělá, se výborně hodí jako dip k nachos nebo krekrům, a je tak ideálním pokrmem na silvestrovskou party. Snadno se připravuje a je hned hotové, takže ho zvládnete i na poslední chvíli.
Guacamole je v podstatě rozmačkané syrové avokádo smíchané s dalšími ingrediencemi. Avokádo dává guacamole zelený základ a další ingredience, jako jsou rajčata a cibule, mu dodávají texturu.
Tato pochoutka je ideálním občerstvením na večírky nebo party a oblíbenou přílohou mexických restaurací.
Původ a důvody obliby guacamole
Aztékové poprvé připravovali guacamole již před 16. stoletím. První guacamole se vyrábělo výhradně z avokáda.
Guacamole se stalo v mezoamerické společnosti neuvěřitelně populární díky abnormální výživové hodnotě avokáda. To má totiž na ovoce velmi vysoký obsah tuku a bílkovin. Strava v této společnosti měla relativně nízký obsah tuku, a proto se avokádo stalo důležitou součástí jídelníčku.
Aztékové navíc věřili, že guacamole je afrodiziakum, což ještě zvýšilo jeho oblibu. S příchodem Evropanů si tento pokrm oblíbili i oni, dokonce se ho pokoušeli napodobit náhražkami avokáda. Tyto náhražky však nedosáhly stejné popularity a zájem Evropanů o avokádo dramaticky vzrostl.
Základní recept na guacamole
Receptů na guacamole existují po celém světě stovky. Vy můžete začít třeba základním receptem z webu Prima Fresh, na který budete potřebovat 3 avokáda, 1 chilli papričku (jalapeňo nebo serrano), 1/2 hrnku najemno nakrájené červené cibule, 1 až 2 lžíce limetkové šťávy, 1/3 hrnku nasekaného čerstvého koriandru, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého římského kmínu a 1 rajče.
Z rozpůlených avokád vyjměte pecky a dužinu zbavenou slupky v míse rozmačkejte. Můžete ve směsi nechat menší kousky nebo vytvořit zcela jemnou pastu.
Do avokádové pasty přidejte najemno nasekanou chilli papričku, červenou cibuli, limetkovou šťávu, koriandr, kmín, sůl a nadrobno nakrájené rajče.
Tento recept můžete samozřejmě obohatit o množství dalších ingrediencí. Z ovoce můžete zvolit třeba mango, ananas, jablka nebo broskve.
Aby guacamole více křupalo, přidejte opražené mandle nebo nasekané kešu ořechy. Hodit se můžou i sýry nebo kukuřice.
Pro krémovější konzistenci můžete přidat řecký jogurt nebo zakysanou smetanu.
Zdroj: Food Origins, Twisted Taco, Prima Fresh
Autor: Dominika Jandorová