Guacamole je pomazánka (dip), která pochází od Aztéků. Její obliba je už dnes ovšem celosvětová, protože se jedná o chutnou a zdravou svačinu.
Původ guacamole
Avokádo využívali američtí indiáni odedávna, není tedy divu, že guacamole, jehož základem je právě toto ovoce, pochází od Aztéků. První zmínky o něm na Západě pocházejí z konce 17. století. V současné době je i nadále oblíbené ve Střední a Severní Americe, ale na popularitě získalo také v dalších částech světa, protože se jedná o chutný a zdravý pokrm.
Kde guacamole ochutnat?
Tento pokrm si v posledních desetiletích oblíbili také Češi. Aktuálně si tak avokádový pokrm můžete pořídit v obchodech, a to v různých variantách. V nabídce ho navíc mívají i některé restaurace. Kromě toho si je možné pořídit balíček surovin, které tvoří základ této pomazánky (dipu). Můžete si ji tedy připravit i doma, protože se rozhodně nejedná o nic náročného.
Jednotlivé ingredience
Tento dip dnes existuje v mnoha druzích. Tradiční variantu tvoří rozmačkaná dužina zralých avokád, která se smíchá se šťávou z limetky, dále s nakrájenými rajčaty, chilli papričkami, cibulí, česnekem, stejně jako s čerstvým koriandrem. Pak už jen stačí přidat pepř a sůl. Výrobu „aztécké“ pomazánky tak zvládne opravdu každý, nezávisle na kuchařských dovednostech.
Guacamole z hlediska zdraví
Avokádo je výtečným zdrojem zdravých mononenasycených tuků. Dokonce je považováno za jeden z nejlepších zdrojů tuků vůbec. Konzumovat ho samozřejmě můžete samotné, nicméně v guacamole se nachází v kombinaci s dalšími čerstvými ingrediencemi. Jedná se tedy o velice zdravý pokrm, který mohou do svého jídelníčku zařadit i fyzicky aktivní lidé.
Zajímavosti o guacamole
- Název „guacamole“ pochází ze slova „ahuacamolli“, což je výraz z aztéckého jazyka nahuatl a znamená „avokádová salsa“.
- Pomazánku si můžete dát s pečivem (ideálně celozrnným), případně s kukuřičnou tortillou, anebo z ní vyrobených chipsů.
- Ačkoli je avokádo často považováno za ovoce, někdy je označováno také za zeleninu.
- Pokud chcete, aby byla pomazánka ještě zdravější, na místo běžné kuchyňské soli při přípravě použijte mořskou sůl.
- Podobným pokrmem je guasacaca, tedy avokádová omáčka, která se připravuje ve Venezuele.