Čekanka obecná je rostlina známá nejen pro svůj charakteristický modrý květ, ale také pro své mnohostranné využití v potravinářství a léčitelství. Věděli jste, že si ji můžete připravit mimo jiné i na grilu? Podívejte se, jak ji dělá Zdeněk Pohlreich, který k ní podává kuřecí játra.
Čekanka je bohatým zdrojem inulinu. Jedná se o typ rozpustné vlákniny, která funguje jako prebiotikum. To znamená, že podporuje růst prospěšných střevních bakterií a může zmírnit zácpu a podpořit pravidelnost stolice, vysvětluje Euro Zdraví.
Kromě toho také čekanka zpomaluje vstřebávání cukru v trávicím traktu, pomáhá regulovat hladinu inzulinu, snižuje hladinu LDL cholesterolu a může pomoci zmírnit nejrůznější záněty v těle, doplňuje Kondice.
Grilovaná čekanka
Pokud se rozhodnete, že si chcete čekanku připravit doma, důležitý je už její výběr. Pokud rostlinu osvítí slunce, zhořkne. V obchodě je proto dobré vždy vybírat čekanku, která je zabalená do tmavé fólie nebo papíru, radí Prima Fresh.
Na přípravu grilované čekanky podle Pohlreicha budete potřebovat 600 gramů kuřecích jater, 2 čekankové puky, hlávkový salát, sůl a pepř.
Jak na přípravu pokrmu
Játra očistěte, osolte a opepřete. Čekanku i salát umyjte a rozřízněte na dvě poloviny. Vše potom dejte na rozpálený gril potřený olejem. Játra se grilují asi 3 minuty, u zeleniny musíte hlídat, aby nezhnědla.
Mezitím si můžete k pokrmu připravit dresing smícháním dijonské hořčice, javorového sirupu, bílého vinného octa, olivového oleje a soli s pepřem. Ideální je ingredience společně prošlehat v mixéru.
Potom játra a zeleninu rozdělte na talíře, přidejte k nim dresing a můžete servírovat. Jedná se o pokrm, který si můžete připravit prakticky kdykoli, v létě je ale vzhledem k dostupnosti potravin nejideálnějším ozvláštněním například při venkovské grilovačce.
Zdroj: Kondice, Euro Zdraví, Prima Fresh
Autor: Šárka Cvrkalová