Pod pojmem jednohubka si většina lidí představí nejspíš namazaný kousek rohlíku s pomazánkou. V případě francouzských jednohubek, kterým se jinak říká také gougères, jde ale o sýrové kuličky, které jsou křehké a křupavé. Jakmile ochutnáte, u jedné rozhodně nezůstanete.
Jednohubky si svůj název vysloužily od toho, že jde o pokrm, který strčíte najednou do úst. A to sýrové kuličky rozhodně splňují. Objevují se ve Francii často na svátečních stolech a nesmí chybět na žádné oslavě.
Od 14. století
Historie gougères sahá podle webu Recipe Tin Eats až do 14. století. Tehdy se sýrové jednohubky označovaly jako goiere a samozřejmě měly trochu jinou podobu než dnes.
V současné době se jedná o jídlo, které je oblíbené na oslavách a švédských stolech, často se ale také konzumuje jako předkrm a doporučuje se k němu sklenka bílého francouzského vína.
Jak na přípravu francouzských jednohubek
Na první pohled by se mohlo zdát, že jsou sýrové kuličky smažené. Pravda ale je, že se dělají v troubě, jsou tak v podstatě i zdravou pochoutkou.
Na jejich přípravu budete potřebovat 250 mililitrů vody, 80 gramů másla, 150 gramů hladké mouky, špetku soli, muškátový oříšek, 4 vajíčka, 200 gramů sýru gruyère a žloutek na potření.
Vodu, máslo a sůl dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte koření a mouku. Pak postupně do těsta zašlehávejte vajíčka. Nakonec vmíchejte do těsta nastrouhaný sýr.
Z těsta vypracujte několik kuliček, které dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je žloutkem. Potom kuličky pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Konzumovat je můžete ještě teplé, skvělé jsou ale i za studena.
Zdroj: France Today, 196 Flavours, Independent, Recipe Tin Eats
Autor: Šárka Cvrkalová