Britský kuchař Gordon Ramsay, nejznámější tvář kulinářské říše, je známý nejen svým sdílením tipů na sociálních sítích, ale také jako mistr nadávek v kuchařských pořadech. Kuchař, který má na svém kontě již 16 Michelinských hvězd, se nyní podělil o to, jak krájí česnek. Co k tomu používá a proč?
Krájení česneku podle Gordona
Gordon Ramsay patří k nejlepším kuchařům z celého světa. Vydal už několik kuchařek a měl i své televizní pořady. Své kulinářské dovednosti si nenechává pro sebe a své recepty a tipy často sdílí s fanoušky.
Britský šéfkuchař nyní na svých sociálních sítích zveřejnil techniku krájení česneku.
Stroužky česneku si nejdříve vyloupe a zbaví slupky. Následně vezme velký kuchyňský nůž, položí čepel na česnek a druhou rukou zaťatou v pěst do čepele silně udeří. Takto rozdrcený česnek posype solí a začne jej krájet nadrobno.
Podle Gordona je tato technika mnohem jednodušší než klasické krájení. Sůl je totiž výborná pro rozpad česnekových vláken a krájení nebo tření česneku najemno je tak o mnoho snazší.
Proč při krájení použít sůl
Sůl v česneku nepřidá jen slanost, ale vzniká tak chemická reakce. Sůl má schopnost na sebe vázat vodu a tím extrahuje vlhkost. Proto se česnek stává měkčím a jde s ním snáze pracovat.
Při přípravě pokrmu, kam budete chtít takto připravený česnek přidat, určitě nezapomeňte pozměnit celkový objem soli a myslete na to, že jste dost osolili už samotný česnek.
U česneku si také dejte pozor na jeho tepelné zpracování. Pokud budete česnek zdlouhavě restovat a spálíte ho, rázem zhořkne a z výsledného pokrmu nebudete mít vůbec radost.
Zdroj: Daily Mail, Tasting Table, The daily meal
Autor: Denisa Richter