Když se řekne gnocchi, většina lidí si představí maličké knedlíčky vyrobené z brambor a mouky. Vychutnáváme si je na nejrůznější způsoby – s masem i omáčkou. Zkrátka tak, jak nám nejvíce chutnají.
Pokud se snažíte stravovat zdravěji, nebo si třeba hlídáte figuru, představa konzumace knedlíků z mouky pro vás není ideální. My vám proto ukážeme, že si gnocchi můžete vychutnat i bez výčitek. Lze je totiž připravit i z mrkve nebo třeba batátů.
Mrkvové gnocchi
Na přípravu mrkvových gnocchi potřebujete: 450 gramů mrkve, třetinu hrníčku mandlové mouky, čtvrt hrníčku škrobu, dvě lžíce lahůdkového droždí, necelý hrníček ovesné mouky a sůl.
Mrkev oloupejte, nakrájejte na špalíčky a nechte uvařit doměkka. „Rozmixujeme ji na pyré, přidáme mandlovou mouku, škrob, lahůdkové droždí, sůl, a nakonec přisypáváme ovesnou mouku, až dosáhneme požadované konzistence,“ radí web delicious-blog-lucie.cz.
Poté těsto rozdělíte na čtyři díly, které ještě přepůlíte a následně na lehce pomoučené desce rozválíte. S nožem nakrájíte gnocchi, které vložíte do vroucí osolené vody a necháte vařit, dokud knedlíčky nevyplavou na povrch.
Dýňové noky
I z dýně se dají připravit lahodné gnocchi. Potřebujete: 200 gramů dýňového pyré, 250 gramů hladké mouky, dvě polévkové lžíce olivového oleje a dvě snítky saturejky.
Všechny ingredience smíchejte, vytvořte těsto, které dochuťte solí. Vyválejte z něho váleček, který nakrájejte na menší knedlíčky a nechte uvařit ve vroucí osolené vodě.
Květákové gnocchi
Asi vás nepřekvapí, že i květák lze použít pro výrobu těchto drobných knedlíků. Na ty potřebujete: jeden květák, dvě mozzarelly, čtyři žloutky, sůl a pepř.
Květák nejdříve uvařte v osolené vodě, poté ho nechte vychladnout. Jakmile bude studený, rozmixujte ho společně s ostatními surovinami. Ze směsi vyválejte váleček, ten pokrájejte na gnocchi a ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 170 °C dozlatova.
Zdroj: foodandwine.com, delish.com, delicious-blog-lucie.cz, recipesfromitaly.com
Autor: Natálie Kabourková