Pokud patříte k milovníkům italské kuchyně, jistě milujete gnocchi na mnoho způsobů. Zkoušeli jste si už doma připravit ty s ricottou a citronovou šťávou? Kombinace těchto chutí vás příjemně překvapí.
Ricotta je čerstvý sýr, který má mnohostranné využití. Do svého jídelníčku byste ho měli zařadit i kvůli vysokému obsahu pro tělo prospěšných látek. Gnocchi s riccotou si jednoduše zamilujete.
Doplňte bílkoviny
Ricotta obsahuje obrovské množství bílkovin. Najdete v ní řadu vitamínů B, sodík, draslík a fosfor. Obsahuje jen minimální množství tuku, a hodí se tedy do jídelníčku i při dietách, popisuje Britannica.
Existuje sice verze z plnotučného mléka, která má relativně vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu, téměř v každém obchodě ale seženete tento sýr také v nízkotučné verzi.
Gnocchi s ricottou a citronem
Tento recept je idálním lehkým jídlem pro všechny milovníky italské kuchyně a kombinace netradičních chutí. Na přípravu budete potřebovat 500 gramů gnocchi, cuketu, 2 stroužky česneku, 85 gramů riccoty, citron, nahrubo nasekanou bazalku a nastrouhaný parmezán.
Gnocchi uvařte podle návodu na obalu. Cuketu nakrájejte na malé kousky a osmahněte na pánvi. Potom ji podlijte trochou vody a nechte v pánvi rozpustit také ricottu. Přidejte prolisované stroužky česneku a bazalku.
Do směsi následně dejte gnocchi a nechte je prohřát. Omáčku dochuťte citronovou šťávou a solí podle chuti. Na talíři pak vše posypte nasekanou bazalkou a strouhaným parmezánem.
Zdroj: Britannica, Tuscookany, Tasting Table, BBC Good Food
Autor: Šárka Cvrkalová