Gentlemanova pomazánka je něco, co by podle britských labužníků nemělo chybět v žádné lednici. Slaná sardelová pasta s česnekem má celou řadu využití, nejlépe ale chutná na obyčejném opečeném toustu. A my vám nyní prozradíme, jak si ji doma připravíte.
Pomazánka je někdy známá také pod názvem Patum Peperium. Podle serveru Larder Love byla vytvořena v roce 1828 Angličanem jménem John Osborn. Ten tehdy nejspíš netušil, jaký hit se mu podařilo světu představit.
Oficiálně se prodává od roku 1971 pod názvem Gentleman’s Relish. Firma, která ji vyrábí, střeží přísné výrobní tajemství. I tak si ji ale můžete připravit doma. Bude skoro tak dobrá jako její originál.
Recept na gentlemanovu pomazánku
Na přípravu gentlemanovy pomazánky budete potřebovat 2 stroužky česneku, 30 filetů sardele, špetku chilli, tymián, 150 gramů másla, olivový olej, mořskou sůl, čerstvě mletý pepř a petržel.
Česnek utřete se solí a dejte do mixéru společně s filety sardele. Směs rozmixujte a přidejte máslo, tymián, pepř a olivový olej. Vše pořádně promixujte a pastu dejte odležet do lednice.
Nejlepší na obyčejném toustu
Gentlemanova pomazánka připomíná svým způsobem paštiku. Nejlépe proto chutná na opečeném toustu, který ozdobíte petrželí, popřípadě rajčaty či olivami.
V mnoha případech se ale používá také při přípravě receptů. Můžete ji využít do omáček, při úpravě masa nebo ji konzumovat se zeleninou. Využití najdete celou řadu, v každém případě jde o jídlo, které byste si doma měli vyzkoušet připravit.
Zdroj: British Food History, Larder Love, Great British Chefs
Autor: Šárka Cvrkalová