Garam masála je koření používané v mnoha jihoasijských zemích, ale oblíbeným se stalo rovněž na Západě. Tato kořenící směs je totiž nejen pikantní a chutná, ale také zdravá.
Garam masála jako tradiční jihoasijské koření
Směs koření s názvem „garam masála“ patří k tradičním dochucovadlům v mnoha oblastech jižní Asie. Dokonce se jedná o zřejmě nejznámější indické koření. Hojně je ovšem využíváno i v Pákistánu a jinde. Jeho složení se ovšem liší region od regionu, takže lze narazit na rozličné varianty.
Kde ochutnat pokrmy s garam masálou?
Garam masálu si můžete připravit jednoduše doma (jednotlivé ingredience naleznete níže), případně zakoupit. Koření nabízí obchody se zdravou výživou (včetně několika e-shopů), ale sehnat ho lze i ve větších obchodních řetězcích. Často se s ním je možné setkat i v indických restauracích, což asi nikoho nepřekvapí. A samozřejmě jej neváhejte ochutnat při případné návštěvě jižní Asie. Budete se totiž moci přesvědčit, zda se liší od toho, co znáte z Evropy.
Jednotlivé ingredience na garam masálu
Jak už jsme uvedli, složení garam masály se liší dle regionů. Vždy se ale jedná o pálivé koření a obvykle je jeho základem černý kardamom, skořice a hřebíček. Další suroviny už ovšem totožné nejsou. V mnoha variantách však bývá také černý pepř, římský kmín, badyán a muškátový ořech. Někdy bývají přidávána také semena koriandru, případně bobkový list či sušený zázvor.
Garam masála a její účinky na zdraví
Pozitivní účinky na lidské zdraví se sice liší dle použitých ingrediencí, nicméně některé vlastnosti platí univerzálně. Garam masála znamená v češtině „horké koření“. Jde tedy o pikantní kořenící směs, která jako taková pozitivně účinkuje na trávící soustavu. Vyzkoušet jej kupříkladu mohou lidé, jež mají potíže se střevy. Kladný vliv ale má rovněž na odvodňování organismu, dýchací soustavu a navíc působí antioxidačně a antibakteriálně.
V jakých receptech garam masálu použít?
Garam masála má pikantní chuť, takže se hodí především k teplým a nesladkým jídlům. Pokud si např. rádi připravujete jihoasijskou kuchyni (vynikající je např. v jídlech v kombinaci s rýží), jistě jste s tímto kořením již přišli do kontaktu. Vyzkoušet ho ale můžete také k tradičním evropským druhům masa (např. při grilování) a použití se nabízí i u rybích pokrmů. Garam masála bývá navíc používána i k dochucení čočky a fazolí a dokonce i k ochucení jogurtu.
Zajímavosti o garam masále
- Ačkoli se v mnoha indických jazycích tato kořenící směs skutečně nazývá garam masála, výslovnost se liší od „garam masálo“, přes „garam maslá“ až po „gorom mošla“.
- Garam znamená v hidustánštině „horké“ a masála „směs koření“. Název se sice často odvozuje od jeho pikantnosti, ale před mletím se také často tepelně upravuje, takže nasnadě je i jiné vysvětlení.
- Pokud budete kořenící směs používat při přípravě teplých pokrmů, doporučujeme ji použít spíše v pozdějších fázích. Garam masála se totiž na oleji velmi rychle pálí, což by se mohlo negativně projevit na výsledné chuti.