Patříte k milovníkům asijské kuchyně? Především pokud si užíváte kombinaci masa a pálivých ingrediencí, zamilujete si také pokrm s názvem Gà kho gừng. Jedná se o dušené kuřecí maso se zázvorem. A jeho příprava je ve skutečnosti poměrně snadná.
Gà kho gừng je vietnamský pokrm, v této zemi je dokonce součástí tradiční kuchyně, píše 196 Flavors. Recept se rozšířil velmi rychle do dalších asijských zemí, kde se připravuje v různých alternativách. Dnes je oblíbený i v Americe a Evropě.
Zdravá pochoutka z Vietnamu
Pokrm sice může být kalorický, zvláště pokud na jeho přípravu využíváte větší množství oleje, jinak jde ale v podstatě o zdravé jídlo. Kuřecí maso se často doporučuje i při dietách.
Zázvor má protizánětlivé účinky a může pomoci při trávení. Pokrm dále často obsahuje velké množství zeleniny, což přispívá k vyváženosti stravy. Zároveň je totiž díky masu také bohatý na bílkoviny, vysvětluje Tiffy Cooks.
Jak připravit pokrm doma
Na přípravu Gà kho gừng budete potřebovat 500 gramů kuřecích stehen, 50 gramů čerstvého zázvoru, 2 lžíce rybí omáčky, lžíci sójové omáčky, lžíci cukru, 2 stroužky česneku, větší cibuli a sůl a pepř podle chuti.
Očistěte kuře a nakrájejte ho na menší kousky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku a cukr.
Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nasekaný česnek a cibuli. Přidejte kuře a opékejte ho ze všech stran. Potom přidejte zázvor a omáčku. Duste směs na mírném ohni asi 15 až 20 minut, dokud kuře nezměkne a omáčka nezhoustne. Nakonec jídlo dochuťte solí a pepřem. Gà kho gừng se podává s rýží.
Zdroj: Tiffy Cooks, The Woks of Life, 196 Flavors
Autor: Šárka Cvrkalová