Frittatensuppe je tradiční rakouské jídlo, které kombinuje palačinky a masový vývar. Ano, i když se to zdá velmi nezvyklé, skutečně jde o polévku dělanou s nudlemi z palačinkového těsta. A podle místních jde o vynikající pochoutku.
Slovo frittaten pochází z italského frittata, což znamená smažený. Pojem odkazuje na fakt, že nudle využité v polévce jsou skutečně smažené stejně jako klasické palačinky. Suppe je potom označení pro polévku, vysvětluje Daring Gourmet.
Kvalitní vývar
Základem polévky frittatensuppe je podle serveru The Bread She Bakes kvalitní a silný vývar. Ten se připravuje obvykle z hovězího masa, konkrétně z masa od kostí, ke kterému se přidá kořenová zelenina. Důležité je, aby byl vývar tažen minimálně 5 hodin.
Do tohoto základu se následně přidávají nudle, na jejich přípravu budete potřebovat 2 vejce, 130 gramů mléka, 100 gramů hladké mouky, špetku soli a asi 20 mililitrů vody.
Palačinkové těstoviny
Všechny ingredience na palačinkové těsto smíchejte v jedné míse. Metličkou pořádně vše rozšlehejte a potom nechte směs 15 minut odpočívat. Mezitím si rozpalte pánev, na které rozpustíte trochu másla.
Z těsta vytvořte několik palačinek tak, jak jste zvyklí. Opečte je po obou stranách a přendejte na talířek. Palačinky srolujte a nakrájejte na široké nudličky. Ty následně dejte prohřát do polévky.
Frittatensuppe se podává jako čistý vývar bez zeleniny i bez masa, pouze s nudlemi. Přidat na závěr můžete na dozdobení čerstvou petržel nebo pažitku. Polévka je poměrně sytá a často se konzumuje jako hlavní chod.
Zdroj: The Bread She Bakes, Taste of Austria, Food, Daring Gourmet
Autor: Šárka Cvrkalová